Vegueria del Penedès

3.000 VARIETATS D'ARRÒS

L'arròs, un aliment amb milers de varietats


Tot Granollers / ACPG Vilanova i la Geltrú

06-12-2013 11:25

Es calcula que hi ha més de 3.000 varietats d’arròs a l’Orient, el consum aquí es redueix en: arròs blanc, integral, vaporitzat i salvatge

ACPG. Arròs

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Es calcula que hi ha més de 3.000 varietats d’arròs a l’Orient, el consum aquí es redueix en: arròs blanc, integral, vaporitzat i salvatge. No tots els arrossos tenen, d’entrada les mateixes propietats nutritives. Aquestes variaran segons la tipologia d’arròs; això sí, respecte de l’aportació energètica la mitjana de calories se situa en les 125 per cada 100 grams consumits.

L’arròs blanc és el que aporta menys qualitats nutricionals, ja que és el més refinat. Les calories que hi trobem procedeixen, especialment, del midó que en aquesta varietat es troba en una proporció del 85%. L’arròs blanc també conté proteïnes (82 grams) i calci (10 mg). L’arròs blanc pot ser un bon aliat en casos de descomposició, ja que regula el trànsit intestinal.

L’arròs integral manté més intactes les propietats nutritives, degut al fet que conserva l’embolcall exterior, que és on es concentren la majoria de nutrients. Una de les qualitats primordials de l’arròs integral és la bona quantitat de fibra que aporta, al voltant dels 4 grams per cada 100. Recordem que la fibra és un tipus especial de carbohidrat que no aporta energia, ni calories però que és necessària per al bon funcionament del nostre organisme, ja que fa una funció netejadora dels budells.

L’arròs integral també conté vitamines, principalment, les del grup E -que és un poderós antioxidant-, B1 - essencial per al funcionament del sistema nerviós-, i B2 -que afavoreix el creixement de l’organisme-. L’arròs amb els llegums configuren un tàndem excel•lent, perquè, combinats, aporten proteïnes d’una excel•lent qualitat, similars a les procedents del regne animal.

L’arròs integral també conté minerals com els fòsfor i el calci, que contribueixen a mantenir en bon estat l’estructura òssia. Pel que fa a l’arròs vaporitzat, aquest conserva gran part dels minerals i de les vitamines, ja que ha estat sotmès a un procés hidrotèrmic. Per últim, l’arròs salvatge aporta, especialment, fibra i minerals, fonamentalment potassi, fòsfor i calci.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.