PRESSUPOSTOS MUNICIPALS
20-12-2013 20:09
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
L’últim Ple de l’any ha portat a aprovació definitiva les finances municipals pel proper any. Govern i grup municipal del PSC han ratificat el seu acord gràcies al qual els pressupostos per l’any que ve comptaran amb un ampli consens. Tot i que el plantejament proposat el passat mes d’octubre és vigent, durant el període d’exposició pública l’Ajuntament ha hagut d’assumir una nova imposició del govern de l’Estat. Des de Madrid s’obliga a les administracions locals, amb la llei 16/2013, a retornar més part del deute per reduir el dèficit públic des dels municipis.
El regidor d’hisenda, Jordi Mas ha explicat que “davant aquesta interferència del Govern del PP en les finances municipals i en la nostra autonomia per fixar una política fiscal justa segons els moments en què vivim, el govern de Sitges amb la col·laboració del grup municipal socialista ha impulsat la creació pel 2014 de fons d’ajuts que vagin a mitigar, en la mesura del possible, les situacions extraordinàries que puguin derivar-se d’aquesta nova intromissió del Govern central en les nostres finances”. Les partides extraordinàries que han de servir per compensar el decret estatal estan quantificades entorn els 400.000€ i tal i com ha explicat Jordi Mas “tenen l’objectiu de complementar els ajusts ja existents per situacions socials desequilibrades ampliant els criteris de concessió i afegir un nou concepte d’ajuts a la promoció econòmica i l’ocupació destinat a empreses i aturats. Aquests fons volen mitigar els impactes que pugui generar aquesta llei en les economies personals, d’empreses i comerços de la vila, i ens permetran anar a buscar els problemes i fer-hi front d’una manera més focalitzada”. Durant el proper exercici pressupostari s’establiran els mecanismes per definir els conceptes i criteris pels ajuts.
Amb l’aprovació definitiva dels pressupostos, el portaveu del PSC, Ricard Vicente afirma que “el PSC ha estat clau per aconseguir un pressupost de consens el qual incorpora millores substancials per a la qualitat de vida dels vilatans. Sense el PSC, aquest pressupost, senzillament, no hagués estat possible”. Amb aquest acord el principal grup de l’oposició a insistit que s’ha prioritzat la vila de Sitges i els seus ciutadans i ciutadanes, per davant dels interessos partidistes.
La mesura imposada pel govern de l’Estat suposa que la davallada de la pressió fiscal planificada pel Govern en col·laboració amb el grup municipal del PSC tindrà alguns ajustos. En el cas de l’IBI pel 2014, la quota baixarà en el 85% del rebuts, donat que el govern central aplica un tipus d’IBI diferent segons el valor cadastral de la finca.
Les grans línies d'actuació vindran, tal i com ja es va anunciar el passat octubre, marcades per la rebaixa impositiva als ciutadans i l'augment en la inversió en polítiques socials. Les més destacades seran la reducció de l'IBI o la rebaixa en un 50% de la taxa d'escombraries i l'impost de plusvàlues. En l'apartat d'increments destaca l'augment de partides com la de serveis i promoció social o la de seguretat ciutadana.
Les ordenances fiscals, aprovades també en l’última sessió plenària van comptar amb els vots a favor del Govern –CiU, SGI i NH- l’abstenció del PSC i els vots en contra de PP i CUP
Amb els últims detalls dels comptes municipals consensuats, Ricard Vicente ha apuntat que “la nostra tasca seguirà sent constructiva, però també seguirem actuant com a òrgan de control per tal que el Govern executi aquest pressupost tal i com pactem i així suposi una millora de la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes. Els hi hem lliurat uns plànols de com construir la casa. Ara, en l’execució de l’obra, és el govern el responsable de que tot evolucioni com hem previst. Estarem molt amatents”. Vicente ha insistit en el fet que “Si hi ha cap opció per la qual el PSC pot fer prevaldre l’acord inicial, cal mantenir-lo. Si no, el pacte perd l’objectiu de fons. I, sens dubte, prioritzarem allò que sigui més beneficiós pel ciutadà. És la nostra voluntat. I la nostra finalitat”.
Tant el Partit Popular com la CUP van votar en contra del pressupost 2014. Segons el portaveu del PP, Jorge Carretero, la formació va abandonar el govern no per motius anecdòtics pel nom del carrer i plaça Espanta sinó perquè “ja portàvem temps que no compartíem la forma de gestionar l’Ajuntament, ni la forma d’entendre la política municipal perquè prioritza els interessos partidistes per davant dels interessos del municipi”.
Per la seva banda Òscar Ortiz, regidor a l’oposició per la CUP, va explicar que la formació que representa votaria en contra de l’aprovació “pel model que representa aquest pressupost, perquè no s’ha aprovat cap de les 16 mocions que presentàvem i perquè el document ens va arribar a només 24 hores del Ple i govern i PSC han continuat fent modificacions fins a última hora”.
Des del Govern de Sitges s’ha mostrat la satisfacció per l’aprovació d’uns pressupostos que, tal com avançava l’Alcalde Miquel Forns, “permetran complir la voluntat de reduir la pressió fiscal i tributària envers els veïns i, per una altra, continuar garantint i, fins i tot, potenciant aquelles àrees de despesa que més necessita la ciutadania. Els dos exercicis anteriors de complerta austeritat i d'increment de la pressió fiscal queden enrere. Ara cal continuar treballant per mantenir i millorar els serveis als ciutadans, sense que deixin de ser sostenibles. Amb aquests pressupostos prioritzem el Sitges de les persones.”
Altres acords del ple de desembre
La darrera sessió plenària del 2013 també va aprovar per unanimitat la creació del Pla d’Acció per a la valoració del Patrimoni Festiu de Sitges 2013 - 2015. Segons el regidor de Tradicions i Festes, Magí Almirall, “el Pla servirà per posar en valor les nostres festes i tradicions, i també té com a objectiu presentar l’expedient que permeti que la UNESCO validi la Moixiganga o tota la Festa Major com a Patrimoni de la Humanitat”.
El Ple també aprovar una declaració institucional sobre l’anunci de la convocatòria d’una consulta per tal de decidir si la nació catalana vol esdevenir un Estat independent. La declaració de tres punts mostra la satisfacció del ple per l’acord entre la majoria de les forces polítiques del Parlament de Catalunya per fer possible la celebració d’una consulta on el poble de Catalunya decidirà, de manera lliure i democràtica el seu futur col·lectiu.
En l’apartat de les mocions, va prosperar la presentada conjuntament pels grups municipals del govern – CiU, SGI, i NH- i PSC per manifestar el seu rebuig al projecte de llei de l’Estat de racionalització i sostenibilitat de l’administració local, que també va comptar amb el suport de la CUP. També va prosperar la moció presentada pel grup municipal socialista en contra de la proposta del govern de la Generalitat de concessionar o privatitzar les depuradores. Dues mocions més d’urgència presentades pel PP i la CUP van quedar finalment damunt la taula.
PUBLICITAT
PUBLICITAT