PUBLICITAT
AGENDA CULTURAL
08-01-2014 22:07
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
El 2014 serà un any molt especial per als Museus de Sitges. Serà l’any de la reobertura del Cau Ferrat, el Museu de Maricel i Can Rocamora, però serà també l’any d’una llista de commemoracions culturals que tindran repercussió directa o indirecta en la programació cultural i en el discurs museogràfic. El Tricentenari, el Noucentisme, Maricel, el Greco, Lola Anglada, Arcadi Mas i Fondevila, Alfred Sisquella i Pere Jou són alguns dels esdeveniments i figures que commemoren enguany algun aniversari rodó i que tindran també la seva celebració als Museus.
Ara fa 100 anys, Catalunya vivia un procés de transformació i modernització cultural, que va permetre la creació d’unes infraestructures que van contribuir de manera decidida a projectar un sistema cultural sòlid i amb visió d’Estat: el Noucentisme, que va tenir a Sitges un dels seus pols centrals i ha esdevingut una de les més remarcades “segones ciutats” noucentistes. Era l’època de la construcció del conjunt de Maricel i de la projecció de figures com Miquel Utrillo, Trinitat Catasús o Josep Carbonell i Gener. Per aquest motiu, Sitges celebrarà la propera tardor el primer Simposi Internacional del Noucentisme, que permetrà una revisió d’aquest corrent estètic i cultural i la decisiva influència que va tenir en la Catalunya moderna.
No serà l’única cita de relleu en la qual els Museus de Sitges convocaran experts i estudiosos de la història i l’art durant aquest 2014. El proper 28 de febrer, el Palau de Maricel celebrarà una jornada d’arqueologia, que presentarà la síntesi posada al dia dels treballs sobre els orígens i el passat més remot de Sitges. La sessió aplegarà diferents experts i permetrà conèixer les diferents excavacions realitzades al terme municipal i exhibir les recents troballes, entre les quals l’anell romà del segle I dC. El mes d’octubre, per la seva part, el Palau acollirà una altra jornada tècnica i d’estudi i que ja forma part de la programació estable dels Museus de Sitges, com és la tercera convocatòria sobre col·leccionisme i mercat de l’art, organitzada per la Universitat Autònoma de Barcelona i els Museus de Sitges.
El 2014 és l’any, sense cap mena de dubte, del Tricentenari de la caiguda de Barcelona i la pèrdua de les llibertats nacionals de Catalunya. Els Museus de Sitges són presents en les commemoracions que se celebren a la vila. La directora dels Museus, Vinyet Panyella, és membre de la comissió local, presidida per Marçal Sintes, i el programa commemoratiu ja iniciat l’any passat també té repercussió en l’activitat cultural dels Museus. L’aportació dels Museus de Sitges es centrarà en una de les tendències generals del Tricentenari, com és la revalorització del barroc.
Però el 2014 té un altre nom en el panorama internacional de l’art del qual Sitges en serà també present: el de Domenikos Theotokópoulos, El Greco, un dels artistes més venerats pel modernistes i que té una significativa presència a la vila gràcies a Santiago Rusiñol. Els dos olis que Rusiñol va comprar per al Cau Ferrat (Les llàgrimes de Sant Pere i Magdalena penitent amb la creu) i l’escultura que el mateix Rusiñol va impulsar i que s’exhibeix a la Ribera són motius més que suficients per a que els 400 anys de la mort de l’artista cretenc tingui una celebració pròpia a Sitges. Els dos quadres del Cau Ferrat viatjaran a Toledo per les exposicions commemoratives que hi tindran lloc (El griego de Toledo, El Greco, arte y oficio) i diverses obres del Cau Ferrat formaran part de l’exposició del Museu del Prado sobre El Greco y la pintura moderna. D’altra banda, en el moment de l’obertura dels museus del Cau Ferrat i de Maricel s’inaugurarà l’exposició temporal sobre Els Grecos del Cau Ferrat, història i estudi, a la flamant sala d’exposicions temporals del segon pis de Can Rocamora. L’estàtua original del Monument al Greco, obra de l’escultor modernista Josep Reynés, que fins ara s’ha conservat a l’entrada de Maricel serà traslladada al Museu de Maricel i formarà part de la galeria d’escultura prevista en el nou projecte museogràfic.
Entre la resta d’artistes que seran recordats aquest 2014 per Museus de Sitges, hi destaquen quatre noms. Arcadi Mas i Fondevila, que el proper 31 de gener farà 80 anys de la seva mort, protagonitzarà la Peça del Mes de gener; l’escultor Pere Jou –del qual els Museus van organitzar una exposició antològica el 2011– també serà recordat amb motiu dels 50 anys de la seva mort; Alfred Sisquella, també mort fa 50 anys, i que serà recordat el proper estiu, així com Lola Anglada, que va heretar a la vila la seva extraordinària col·lecció de nines antigues, que mostra el Museu Romàntic i que seran motiu d’una actuació de millora i nova projecció.
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT