LLIBRE BLANC DE LA CULTURA AL PENEDÈS
10-02-2014 10:07
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
“Avui és un dia molt important, ho veurem amb millor perspectiva quan hagi passat cert temps”. Així de rotund s’ha mostrat Ramon Arnabat, president de l’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP), durant l’acte de presentació de la segona fase del Llibre Blanc de la Cultura al Penedès, que s’ha celebrat aquest dissabte a les Caves Miquel Pons de La Granada amb la presència d’una setantena de persones.
El Llibre Blanc s’ha confeccionat amb la participació d’uns 150 agents culturals de l’Alt i el Baix Penedès i el Garraf; els quals han elaborat un seguit de propostes per, en paraules del propi Arnabat, “establir estratègies a nivell intern de la cultura penedesenca i projectar-ho a nivell català”.
El projecte s’ha realitzat a partir d’onze taules de treball diferents, que aposten perquè tots els elements culturals s’integrin en una línia d’actuació comuna. A partir d’aquí s’han sintetitzat 23 prioritats, entre les que destaquen la necessitat de crear una agència cultural del Penedès; mancomunar serveis entre els diferents municipis; integrar els museus i els centres d’interpretació en una mateixa xarxa; elaborar materials territorials pels centres educatius; i dotar de contingut cultural i patrimonial la marca Enoturisme Penedès.
Albert Tubau, vicepresident de l’IEP, ha posat èmfasi en aquest darrer apartat, remarcant que “cal utilitzar el relat cultural, patrimonial i paisatgístic per cohesionar el territori, cal anar més enllà de l’enoturisme”.
Finalment, el coordinador del projecte, Gerard Ramon, ha afirmat que “el procés fins ara ha estat un èxit, ara toca impulsar línies de desenvolupament. N’hem de ser capaços amb voluntat, compromís i responsabilitats compartides amb la Generalitat i ajuntaments”. I és que un altre fet que s’ha volgut matisar és que els recursos de l’administració pública són imprescindibles per tirar endavant el projecte.
I no és un projecte qualsevol. El que fredament pot semblar un treball quotidià o habitual entre tres comarques veïnes és, en canvi, un fet excepcional sense precedents al nostre territori. En aquest sentit, durant l’acte d’aquest matí s’ha remarcat que la divisió provincial (entre Barcelona i Tarragona) és un dels fets que més ha provocat que fins ara les tres comarques s’hagin desenvolupat d’esquenes unes de les altres.
PUBLICITAT
PUBLICITAT