TAULES PER AL DEBAT
04-03-2014 17:00
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
El passat dijous, 27 de febrer, es va celebrar la segona de les 'Taules per al Debat' prèvies al I Congrés de l'entitat Ger. En aquesta taula, sota el nom d'Economia Social, es tractaren alternatives diverses a l'economia tradicional amb un accent molt marcat en el benefici social, en comptes del benefici del capital.
De la mà de la moderadora, Rocio Gutiérrez de Sinèrgia Garraf, els ponents van anar presentant les propostes de les seves respectives entitats. La taula comptà amb la presència de Jordi Garcia Jané (Xarxa d'Economia Solidària), Carles Riera (CIEMEN), Elisenda Vegué (Cooperativa Etcs) i Antoni Carreño (Garraf Coopera).
Destaquem del debat que va ser molt viu i participatiu però, sobretot, el nivell de les propostes. Pel que fa al marc general, es va insistir en la necessitat d'un canvi de paradigma econòmic i social. L'actual crisi econòmica va molt més enllà d'una crisi financera i, més que plantejar-nos una recuperació econòmica que ens retorni al mateix punt de partida, les propostes s'encaminaven més a la necessitat d'un canvi de mentalitat col·lectiva. Es planteja l'economia social com un instrument d'empoderament, la possibilitat que puguem incidir cadascú de nosaltres en canvis que ens portin cap a un nou sistema de relacions econòmiques més justes, equitatives i ètiques.
L'altra aspecte rellevant fou la gran quantitat de propostes que s'anaven centrant en l'àmbit local i de la pròpia entitat a partir de l'exposició dels ponents. Així, l'economia social es veia com un instrument de promoció econòmica, més enllà -que també- de la lluita contra l'exclusió social i l'atur. Es proposaven mesures concretes com la contractació d'energia a cooperatives enlloc de les companyies elèctriques tradicionals o impulsar una associació d'aturats local. També va haver propostes de millora interna de l'entitat, tant a nivell de gestió com d'impuls d'un rol més actiu com agent promotor de canvi social. Igualment, es van formular reptes que anaven més enllà de l'àmbit estricte de l'entitat com l'impuls d'un pacte local per a l'ocupació que hauria d'implicar altres agents socials i entitats i -necessàriament- les institucions. En aquesta línia s'insistí en prendre l'economia social i cooperativa com una oportunitat de desenvolupament i un eix de treball prioritari. També es van proposar actuacions concretes en aquest sentit com la demanda que les administracions públiques prioritzin la contractació d'entitats de l'economia social, o que usin els serveis de cooperatives de subministrament energètic o d'altres béns bàsics.
Ara treballem la redacció del document de resum i de les conclusions que recolliran amb més detall els temes tractats i seran portades al Congrés el 27 d'abril.
El proper dijous 6 de març, també a les vuit del vespre, continuarem amb la taula dedicada a les Finances Ètiques.
PUBLICITAT
PUBLICITAT