OBTENCIÓ DE FERRO
02-04-2014 20:19
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
El proper dissabte 5 d’abril s’iniciarà a la Ciutadella Ibèrica una acció experimental encaminada a produir ferro de la mateixa manera que ho feien els ibers fa 2.300 anys.
L’objectiu del projecte és intentar reproduir tota la cadena de treball que realitzaven els ibers per a l’obtenció de ferro per poder fabricar instrumental i que es va poder documentar arqueològicament al jaciment de les Guàrdies del Vendrell.
El procés comença amb la producció del carbó d’ullastre o olivera que després s’utilitzarà en els dos forns que es construiran per a l’obtenció del metall. Per aquest motiu es construirà una carbonera amb 3000 quilos de llenya per obtenir un total aproximat de 200 quilos de carbó.
Un cop obtingut el carbó es triarà el mineral que es troba barrejat en les betes d’argila de la zona. Aquest procés consisteix en la neteja, tria i torrat del mineral. Paral•lelament es construiran dos forns, un de tiratge natural i un de respiració assistida amb manxes de cuir. El primer necessita estar en funcionament aproximadament 72 hores, mentre que el segon és suficient amb 9 hores.
A l’interior dels forns s’introdueix alternativament carbó i el mineral de ferro fins que s’aconsegueix els 1000 graus centígrads de temperatura. En aquestes condicions es produeix el que s’anomena reducció, això és, el mineral es va concentrant al fons del forn formant una esponja que, posteriorment, a base d’anar-la picant en una forja, es transforma en un lingot de ferro.
A partir del lingot, els ferrers podien forjar els diferents instruments, armes i instrumental agrícola bàsicament.
Les tasques que es realitzaran i les dates són les següents:
Construcció de la carbonera: 5 d'abril
Crema de la carbonera: del 6 al 9 d'abril
Construcció dels forns (+ neteja, tria i torrat del mineral): 13 al 17/ 18 abril
Assecat: 17/ 18- 20 abril
Reducció: 21- 23/ 24 abril
Post- reducció i forja: 24 /25 abril.
Aquest projecte forma part dels treballs que es desenvolupen a la Ciutadella Ibèrica en el marc del projecte europeu Openarch, liderat per l’OAM Fundació Castell de Calafell i en el qual participen onze museus de tota Europa.
PUBLICITAT
PUBLICITAT