Vegueria del Penedès

REIVINDICACIONS

Plataforma per la imatge de Sitges


Plataforma per la imatge de Sitges Sitges

31-07-2014 9:52

Eix. Passeig de Sitges

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La plataforma sorgeix de la preocupació dels veïns i comerciants dels carrers del casc urbà i les platges de Sitges , per la proliferació desmesurada de la venda ambulant il·legal, com a fet detonant, i la manca de resposta de l’Ajuntament al problema plantejat en reiterades ocasions, la qual cosa provoca desencís , frustració i indignació tan o més que el problema en si.

Aquesta indignació fa que els afectats decideixin convocar una manifestació el 29 de juliol i sortir al carrer reclamant l’atenció i resolució dels administradors públics vers els problemes que pateixen els administrats, i que es senten desatesos en les seves justes demandes, motiu pel qual estan sortint plataformes veïnals reivindicatives per arreu.

Un cop expressada obertament la voluntat de manifestar-nos, hi ha hagut una ràpida i efectiva resposta dels Mossos d’Esquadra per resoldre el problema de la venda ambulant il·legal als carrers i platges, la qual venim gaudint els darrers dies. Existeix la proposta de crear una taula de treball setmanal per anar valorant la situació i proposar noves intervencions en conseqüència. A la vista d’aquesta nova situació, i per a reafirmar la nostra paciència i tolerància (que no s’ha de confondre amb conformisme ni tebiesa), hem decidit aplaçar la
manifestació prevista, esperant i desitjant no haver-la de tornar a convocar en un futur.

Els qui subscrivim aquest Manifest volem millorar la imatge de Sitges. Aquest és l’objectiu primordial pel qual es va formar la plataforma, i volem deixar constància d’algunes de les accions que caldria fer per aconseguir-ho en un futur, més enllà del greu problema concret de
la venda il·legal, doncs són diversos els punts febles que, al nostre entendre, pateix la imatge de la nostra Vila. I també volem deixar constància de que tot allò que reclamem o reivindiquem, sabem del cert que forma part de les obligacions, competències i mandat que ostenten les nostres Autoritats, i per això, de vegades, resulta trist haver-los-hi de recordar.

Per això, requerim que s’endeguin les següents accions:

• Minimitzar la venda ambulant il·legal als carrers i platges de Sitges, i els seus perniciosos efectes, i procurar la constància i perseverança de les accions necessàries per a que la millora es mantingui en el temps.

• Buscar una solució definitiva –amb el màxim consens social possible- per dotar de sorra les platges sense haver de fer aportacions de sorra anuals. Estalviarem recursos econòmics i naturals.

• Minimitzar l’efecte d’un “top manta” que no es veu, però que es pateix, com és la massiva existència (i proliferació) dels habitatges d’ús turístic il·legals.

• Millorar la neteja per la que s’ha caracteritzat el Sitges dels nostres avis. Actualment som més a embrutar, però també molts a pagar, i la taxa de residus comercials és de les més altes de Catalunya. Si més no, racionalitzar la proporció dels tributs pagats amb el servei obtingut.

• Controlar els incompliments de les normatives i ordenances vigents. Pel que fa a l’ordenança de civisme, per exemple, cal tenir cura que pels carrers de Sitges no sigui habitual veure passejar a persones pràcticament despullades, fent publicitat i/o obscenitats.

• Millorar la seguretat dels veïns , visitants i turistes, i millorar la sensació de seguretat, propiciant una major “visualització” dels cossos de seguretat i prevenció.

• Reduir la proliferació de fires artesanals i altres ofertes similars. Cal mantenir i millorar, si s’escau, les més tradicionals, com la de Nadal o la de Sant Jordi (de llibres), però no veiem oportú que proliferin estands, barraques, parades i fires ambulants de tota mena, de menjar, de beure, d’objectes de regal, d’artesania, etc., amb qualsevol l’excusa . Sitges té una oferta de comerç, de serveis , de restauració i de propostes mercantils de tota classe, estable i autòctona, prou àmplia per a oferir als veïns i visitants.

• Controlar que les noves activitats que s’obren a Sitges ho facin en condicions òptimes (de salubritat, seguretat, etc.), i que l’Administració local garanteixi sense excuses ni subterfugis que compleixen amb tots els paràmetres i obligacions legalment establertes.

• Elaborar un pla d’usos o “pla estratègic”, que contempli quines activitats i serveis requereix el nostre municipi, i quines són les accions correctes a emprendre, per a que en un futur, el més immediat possible, recuperi la identitat i qualitat perdudes.

Hem pogut comprovar que si s’actua amb coherència i fermesa, es pot aconseguir, si més no, minimitzar els problemes, malgrat l’Ajuntament ens hagi dit reiteradament que era impossible fer-ho.

Esperem que aquest fet, i el recolzament que esperem obtenir del present Manifest, serveixi per a que a partir d’ara trobem un Ajuntament més receptiu, i amb capacitat de decisió i d’actuació davant dels problemes que plantegi la ciutadania. A voltes, dona la impressió que les mobilitzacions veïnals –i el rebombori que comporten- són la única causa que els motiva per a executar les accions necessàries per a solucionar problemes i conflictes, i per a redreçar situacions malmeses, com és, al nostre parer, la de la imatge de Sitges.

Esperem, finalment, que no calgui recórrer a manifestacions ni mobilitzacions socials, i que l’Ajuntament, amb la necessària coordinació amb les Administracions superiors, posi fil a l’agulla i encari amb la urgència necessària les accions, actuacions, processos, plans, programes i projectes que calgui, per al bon fi de la millora de la imatge de Sitges.

Esperem, en aquest sentit, que es doni prioritat a les petites accions i actuacions més immediates (més puntuals i properes), abans que als grans plans i projectes de futur (més genèrics i llunyans).

En aquest àmbit, i amb l’entesa de voluntat inequívoca de profit i millora, l’Ajuntament sempre tindrà al seu costat els veïns i comerciants de Sitges.

Entitats adherides a la plataforma:

FEDERACIO DE COMERCIANTS I D’EMPRESARIS DE SITGES, ASSOCIACIO TURISTICA DE SERVEIS DE PLATGES DE SITGES, GREMI D’HOSTALERIA DE SITGES 

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.