Vegueria del Penedès

PROCICAT

Alerta per la ventada que afectarà tot el territori les properes hores


Redacció Vilanova i la Geltrú

29-01-2015 17:32

El fenomen de fort vent s’inicia sobretot avui a la tarda a les cotes altes del Pirineu Occidental, i també al litoral i prelitoral central i de Tarragona

El fenomen serà especialment greu el proper vespre i nit, sobretot al sud de la Catalunya Central, comarques de Barcelona i prelitoral de Tarragona

EIX. Alerta per la ventada que afectarà tot el territori les properes hores

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la fase d’ALERTA del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per forts vents, d'acord amb la ventada que afectarà la major part del territori (amb la única excepció de l’Alt i Baix Empordà) a partir d’aquest migdia i fins el matí de demà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). La ventada tindrà especial virulència aquest vespre i nit a les comarques del litoral i prelitoral central i de Tarragona, així com al sud de la Catalunya Central.

El vent, que podrà arribar a ser violent i persistent amb cops de més de 90 km/h, afectarà les cotes altes del Pirineu Occidental i les comarques del litoral i prelitoral central i de Tarragona. Aquesta tarda s’intensificarà el fenomen en aquestes mateixes zones, afectant també però amb menor probabilitat gairebé tot Catalunya. A partir de les 19.00 hores, els valors de vent ja seran intensos, podent superar els 90 km/h en zones on habitualment no bufa vent intens i en zones metropolitanes, on es poden produir més incidències.

Les comarques on es preveu que puguin haver-hi més incidències són, segons la previsió: Anoia, Priorat, Conca de Barberà, Alt Camp, Alt Penedès, Baix Llobregat, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Maresme i Barcelonès. A cotes altes de les comarques de muntanya tindran els valors de vent més elevats, superiors a 125 km/h, i tot el territori es veurà afectat per vent intens i/o violent incrementant-se amb el pas de les hores.

Segons les previsions de l’SMC, l’episodi serà especialment greu durant la propera matinada, i fins el matí de divendres, moment de màxima intensitat del temporal de vent, amb cops de més de 125 km/hora sobretot als dos Pallars, Alta Ribagorça, Alt Penedès, Anoia, Alt Camp, Conca de Barberà i Priorat, i valors de més de 90 km/h en general a les comarques del litoral i prelitoral central, incloent Barcelona i la seva àrea metropolitana i de Tarragona.

Protecció Civil de la Generalitat ha informat des d’ahir a tots els municipis afectats de les previsions de vent pels propers dies, i els ha recomanat que prevegin la suspensió de totes les activitats a l’aire lliure, incloses les extraescolars, i el tancament dels espais públics (parcs, jardins i similars) a les zones i períodes concrets de major afectació, abans detallats. Aquest vespre i nit cal fer especial atenció a aquesta recomanació.

Aquest migdia s’ha reunit el comitè assessor del Pla PROCICAT presidit pel director general de Protecció Civil, Jordi Aurich, i amb presència de comandaments i membres del Servei Meteorològic de Catalunya, CAT112, Servei Català de Trànsit, Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Xarxa RESCAT, Protecció Civil-Bombers de Barcelona, Cos d’Agents Rurals, Sistema d’Emergències Mèdiques, Creu Roja, RENFE, ADIF; Ferrocarrils de la Generalitat, Endesa, Departament d’Ensenyament i Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació.

Tots els cossos i organismes han reforçat els seus efectius i es troben en alerta.

Els municipis següents han activat en alerta els seus plans municipals de Protecció Civil:
Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Sant Quirze del Vallès, Rubí, Cerdanyola del Vallèsi Sabadell. En prealerta es troben els plans de Protecció Civil  de Terrassa i Santa Maria de Palaurtordera.

Els serveis i empreses de serveis bàsics i transport, com FGC, ADIF, RENFE, ENDESA i la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació pel que fa a les operadores de telefonia han reforçat els seus dispositius de vigilància i resposta davant les incidències.

La Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments ha reforçat el dispositiu habitual de guàrdia de totes les Regions d’Emergències aquesta tarda de tots els parcs de Bombers  Funcionaris, així com també han demanat l’obertura dels parcs de Bombers Voluntaris.  També s’han reforçat els comandaments operatius de les Regions d’Emergències i del personal de guàrdia de les sales de control de totes les Regions. Donat el fort vent, estaran activades les Unitats del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) a totes les seves bases per si es produeixen ignicions per l’increment del risc d’incendi forestal.

Mossos d’Esquadra han reforçat els seus patrullatges a les zones on es preveuen majors ventades de cara a una resposta ràpida davant les incidències viàries que es puguin produir. En aquest sentit el Servei Català de Trànsit farà una especial atenció a la situació de la xarxa viària la propera matinada de cara a la mobilitat de primera hora de demà.

El CAT112 ha reforçat els torns d’operadors del telèfon d’emergències 112 per atendre les puntes de trucades que es poden rebre en els moments de màximes incidències.

El Cos d’Agents Rurals ha notificat que ha anul·lat les cremes controlades previstes a les comarques següents: Baix Camp, Tarragonès, Baix Penedès, Garraf. En les comarques  següents: Solsonès, Noguera, Bages, Segarra, Urgell, Segrià, Garrigues, Anoia, Vallès Occidental, Barcelonès, Baix Llobregat, Alt Penedès, Conca de Barberà, Alt Camp, Priorat, Ribera d’Ebre, Terra Alta, Baix Ebre i Montsià, el s agents Rurals han recordat la condició que les cremes autoritzades no es poden realitzar amb vents superiors a 20 km/h.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.