Vegueria del Penedès

ELECCIONS MUNICIPALS 2015

De vots a regidors


Helena Carbonell Cabutí Vilanova i la Geltrú

08-04-2015 9:58

Carles Castro. Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La pre-campanya electoral ja ha començat. Es pot palpar de diferents maneres, com són la presentació de candidatures, l’arribada a les bústies de llibrets informant de la feina feta pel govern durant els darrers quatre anys o el fet que comencen a veure’s les primeres pancartes distribuïdes estratègicament per la ciutat amb les cares d’alguns candidats. Per altra banda, també podem observar la presència de candidats a alcalde/ssa i regidors a diferents actes públics, culturals i populars, els quals durant els darrers quatre anys no havies vist quasi mai.

És una llàstima que aquesta voluntat de cridar als quatre vents que la política municipal ha de destacar per la proximitat als barris i als ciutadans, molts cops només duri en períodes electorals. Ara bé, aquest distanciament entre la política i els ciutadans va més enllà: la majoria de vilanovins no sabrien dir el nombre de regidors que té l’Ajuntament, el nom d’aquests ni tampoc coneixen aspectes bàsics de la política municipal.

Sovint, les coses que ens interessen són perquè les coneixem i les sentim properes. Però, qui s’encarrega d’explicar als ciutadans el funcionament de les eleccions i de la política municipal? Molts cops aquesta informació no està prou a l’abast dels ciutadans.

Vilanova, pel nombre d’habitants que som ens corresponen 25 regidors, els quals els escollim a través de les eleccions municipals. En les darreres eleccions (2011), es va superar el rècord de candidatures presentades. Fins a un total d’onze llistes disposades a representar els vilanovins i vilanovines a la Casa Gran. Tot i aquesta diversitat d’opcions, només van assistir a les urnes 24.853 persones, al voltant d’un 50% dels ciutadans que estaven citats a votar.

Ara bé, aquests 24.440 vots –ja que hem descomptat els vots nuls-  cal traduir-los en regidors. El primer pas per fer-ho  és calcular la barrera electoral. Aquesta es situa al 5%, és a dir, aquelles candidatures que no assoleixin el 5% dels vots no entren en el repartiment de regidors. Així doncs, al 2011, aquelles candidatures que no tinguessin 1222 vots o més quedaven directament excloses. D’aquesta manera, de les 11 candidatures presentades en un inici només CIU, PSC, PP, CUP i ICV, van estar en el repartiment de regidors.

El següent pas, ja és determinar el nombre de regidors corresponents a cadascuna de les candidatures. En el cas de les eleccions municipals, s’aplica una fórmula proporcional, la fórmula d’Hondt la qual busca una distribució proporcional entre el nombre de vots obtinguts per cada llista i nombre de regidors que s’emporten. El mètode d’Hondt el que fa és dividir el número de vots obtinguts per cada partit, per tants números com regidors estan en joc –entre 1,2,3,4,5 fins arribar a 25-. Un cop fetes les corresponents divisions s’assignen els regidors agafant els 25 resultats més elevats:



D’aquesta manera, la composició actual de l’Ajuntament de Vilanova consta de nou regidors de CiU,  vuit del PSC, tres del PP i de la CUP i dos d’ICV. 

Ara bé, aquesta composició pot variar, i molt, en poc més d’un mes. Tot i el poc interès que sembla despertar la política local, són moltes les incògnites que amaguen les properes eleccions: Seguirà la tendència a la baixa el PSC? Entraran a l’Ajuntament formacions com Som VNG o Ciutadans? Tornarà a estar present ERC? Es presentarà PxC? Com acabaran els conflictes entre UCD i CDC per les llistes electorals? Passarà factura l’adéu de Santi Rodríguez al capdavant del PP?

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.