Vegueria del Penedès

CANVI D'HORA

La matinada del diumenge s'adopta l'horari d'hivern i s'endarrereix una hora el rellotge


Redacció Vilanova i la Geltrú

22-10-2015 12:03

Tots els països de la Unió Europea, de forma harmonitzada, adoptaran l’horari d’hivern

Detall d'un operari desmuntant per la part interior el rellotge de la Plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú. ACN

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La matinada del proper diumenge, 25 d’octubre, el rellotge s’endarrerirà una hora a les tres del matí, que passaran a ser les dues. Tots els països de la Unió Europea, de forma harmonitzada, adoptaran l’horari d’hivern i posaran fi al període de set mesos de l’horari d’estiu per al 2015, que segons les dades de l’Institut Català d’Energia (ICAEN) ha suposat un estalvi d’entre 10 i 11 euros per llar a Catalunya, impostos inclosos, en forma d’un menor consum d’energia, com a resultat de la menor necessitat d’il·luminació artificial. Un 90% dels efectes d’aquesta mesura es produeixen en el sector domèstic.

Tot i que les millores en l’eficiència han anat reduint el pes de la il·luminació en el total del consum energètic de les llars, fins a situar-lo a l’entorn del 7%, l’estalvi en aquest capítol es pot incrementar mitjançant un ús responsable de l’energia, que es posa en pràctica en mesures com adequar el tipus d’il·luminació a cada necessitat o bé la instal·lació de sistemes electrònics de regulació del consum elèctric. El canvi horari també permet estalviar energia en els serveis, el comerç i la indústria. En total, l’ICAEN estima que l’adopció de l’horari d’estiu ha generat un estalvi de 30 milions d’euros a Catalunya (impostos inclosos).

Aplicar l’horari d’estiu als mesos d’hivern permetria un estalvi energètic associat a l’allargament de la llum natural durant les tardes, però això no compensaria el consum addicional resultat d’enllumenar una hora més de foscor al matí. A més, la major part dels ciutadans prefereix que hi hagi llum natural al matí, a les hores quan es desplacen per treballar o estudiar. La diferenciació entre l’horari d’estiu i el d’hivern, que es posa en pràctica a una vuitantena de països de tot el món, es va iniciar l’any 1974 com a mesura d’estalvi davant de l’encariment del petroli i, per tant, de l’energia. La Comissió Europea es responsabilitza d’harmonitzar els canvis horaris a Europa, i actualitza i renova aquesta norma, si s’escau, cada cinc anys.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.