ENQUESTA DE PARTICIPACIÓ CULTURAL 2015
18-12-2015 18:11
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
El Departament de Cultura ha publicat l’Enquesta de participació cultural 2015, que ja es pot consultar al web Dades culturals. Segons els resultats del sondeig, el 79,2% de les llars catalanes disposa de connexió a Internet, el 41,6 % de tauleta portàtil, el 22,7 % de TV intel·ligent, i el 75,2 % dels enquestats afirma que disposa d’un telèfon intel·ligent d’ús personal.
El sondeig segueix la línia analítica de les dues edicions anteriors, però inclou noves qüestions que analitzen la participació cultural en relació amb l’estil de vida dels ciutadans. L’enquesta analitza el consum tecnològic, mesurat a través de l’equipament disponible a la llar; la dinàmica demogràfica, mesurada a través del cicle vital i les seves implicacions en la participació cultural, i els efectes de la crisi econòmica, tant sobre la despesa cultural com sobre els comportaments i hàbits de participació de la població. La publicació tracta, entre d’altres qüestions, de la digitalització de les llars catalanes i de com, per mitjà de la tecnologia, aquestes han deixat de ser un espais merament receptors d’informació per esdevenir nodes de comunicació, que transformen la informació i que també són espais de producció cultural.
L’enquesta incorpora noves preguntes que fan referència al cicle vital, el gust gastronòmic, el seguiment a través de perfils d’artistes a la xarxa, l’assistència amb nens a les activitats culturals i la pràctica esportiva.
Des del punt de vista demogràfic, de l’enquesta es desprèn que el moment del cicle vital en què es troben les persones condiciona tant la disponibilitat de temps com la sensació de participar més o menys en activitats culturals amb relació a altres persones. L’enquesta estableix 9 categories corresponents a 3 grans etapes del cicle vital: estudiants, joves no emancipats, joves emancipats i parelles joves sense fills, parelles amb fills menors de 14 anys, parelles amb fills majors de 14 anys, famílies monoparentals, parelles sense fills i adults que viuen sols, jubilats i jubilats que viuen sols. Tot i que el moment del cicle vital condiciona la participació en determinades activitats, especialment d’aquelles que requereixen un desplaçament, pagar una entrada o anar-hi en grup, en altres activitats l’efecte generacional i l’edat és molt més intens, especialment en tot allò que està relacionat amb la tecnologia.
Pel que fa l’anàlisi dels efectes de la crisi econòmica, el 46,2% dels catalans afirma que ha reduït la seva despesa cultural en els darrers temps. En aquest sentit, són les famílies monoparentals (59,6%) i les parelles amb fills menors de 14 anys (55,0%) les que més ho han fet.
Segons l’enquesta, el 37,3% dels catalans declaren que busquen ofertes per poder anar al cinema, al teatre, etc. i el 30,4% afirma que només hi va si troba aquestes ofertes. En general, aquest comportament està associat als col·lectius de menys edat. Més de la meitat dels catalans, el 52,4%, afirma que accedeix cada cop més per Internet a continguts culturals gratuïts. Només el 4,3% accedeix més a continguts de pagament. El 16,2% dels catalans afirma que ha incrementat les seves visites a les biblioteques en els darrers temps; aquest increment és especialment notable entre el col·lectiu de joves estudiants, sent del 36,2%.
Des del 2013, l’Enquesta de participació cultural que elabora anualment el Departament de Cultura inclou preguntes que tenen en compte la dimensió social de la cultura, és a dir, que fan referència a les actituds i als valors dels ciutadans vers el fet cultural. L’objectiu principal és proporcionar informació estadística el més detallada possible per contextualitzar les pràctiques culturals i d’oci de la població catalana d’acord amb els canvis esdevinguts en les formes de consum cultural.
PUBLICITAT
PUBLICITAT