Vegueria del Penedès

DINCAT PLENA INCLUSIÓ

Alerten de casos de discriminació greu en dones amb discapacitat intel·lectual


ACN Barcelona

07-03-2016 17:36

La Federació de la Discapacitat Intel·lectual, que representa 30.000 persones d'aquest col·lectiu, destaca situacions d’abús sexual o d'esterilització forçosa, entre d'altres

Dincat alerta sobre les situacions de greu discriminació que pateixen les dones amb discapacitat intel·lectual. Dincat

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

L'entitat Dincat Plena Inclusió de Catalunya ha alertat que milers de dones i nenes amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament "pateixen una doble discriminació", això és, per motius de gènere i de discapacitat. La Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual adverteix que aquestes situacions succeeixen, de manera habitual, en les esferes més quotidianes, com ara la salut, l'educació o el treball, entre altres. Dincat destaca un estudi de la publicació 'Journal of Applied Research in Intelectual Disabilities' segons el qual en 6 de cada 10 casos d'abús sexual en discapacitats intel·lectuals la víctima és una dona.

Des de Dincat, federació que agrupa 300 entitats socials i representa els drets de més de 30.000 persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament a Catalunya, s’afegeix que les dones amb discapacitat denuncien menys per diverses raons, com ara no reconèixer que es tracta d’un abús, dependència amb l’agressor, por a les conseqüències, falta de credibilitat i dificultats per accedir a la justícia. Una dificultat afegida és que, en ocasions, "el mateix sistema les deixa indefenses", per exemple, si la dona que pateix una agressió sexual està incapacitada i l'agressor n'és el tutor legal.

Pel que fa a la salut i la maternitat, moltes "s’enfronten a pràctiques que vulneren greument els seus drets", com l’esterilització, els avortaments forçats, la retirada de la custòdia dels fills o l’impediment al gaudi de la sexualitat.

D’altra banda, l’estudi 'Discapacidad intelectual y salud. Derechos, desigualdades, evidencias y propuestas', De Dincat i la Universitat Autònoma de Madrid, estima que només un 10% de les dones amb discapacitat intel·lectual va al ginecòleg.

En l’àmbit de l’educació, la federació subratlla que les dones amb discapacitat intel·lectual s’enfronten a problemàtiques com l’elevat fracàs escolar, sobretot en l’etapa de secundària obligatòria i superior, i a abusos físics i psicològics a l’escola.

En temes laborals, segons dades de Plena Inclusió i AEDIS, només 1 de cada 10 dones amb discapacitat intel·lectual treballa enfront 6 de cada 10 homes amb discapacitat intel·lectual. A més, segons l’informe de l’INE 'Salario de las personas con discapacidad' les dones amb discapacitat guanyen 3.000 euros menys de mitjana que els homes amb discapacitat.

A totes aquestes situacions de discriminació, s’uneix la "falta d’eines" per combatre-les. És per això que Dincat Plena Inclusió reclama a les administracions que es comprometin a elaborar informes amb perspectiva de gènere que evidenciïn millor aquestes realitats i que serveixin per eradicar les vulneracions amb celeritat.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.