Vegueria del Penedès

CAMPUS UNIVERSITARI DE LA MEDITERRÀNIA

Les invasions biològiques: greu amenaça dels ecosistemes i la biodiversitat


CUM Vilanova i la Geltrú

12-09-2016 13:30

El musclo zebrat . Eix

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El musclo zebrat (Dreissena polymorpha) és una de les espècies invasores més temudes per la seva elevada taxa reproductora i els efectes nocius sobre l'estructura i composició dels ecosistemes, i les infraestructures de captació i transport d'aigua.

Els ecosistemes aquàtics són especialment sensibles a les invasions biològiques. A títol d'exemple de les nombroses espècies invasores presents a les zones fluvials de Catalunya, destaquen el cranc roig americà (Procambarus clarkii) i diverses espècies de peixos exòtics, com el silur (Silurus glanis). Les comunitats vegetals tant de ribera com aquàtiques també pateixen l'impacte d'algunes plantes al·lòctones com la canya (Arundo donax) o la falguera d’aigua (Azolla filiculoides).

Les invasions biològiques constitueixen actualment una de les principals amenaces a la conservació de la biodiversitat. Atès que, una vegada establertes, les espècies invasores són extremadament difícils d’eradicar o fins i tot de controlar, cal potenciar els mètodes de prevenció per tal d’evitar la instal·lació de noves espècies o l’expansió de les ja existents.

El coneixement científic acumulat sobre els trets biològics de les espècies invasores i les característiques dels hàbitats envaïts han permès desenvolupar protocols d’anàlisis de risc. Aquestes metodologies intenten identificar les espècies introduïdes amb una alta probabilitat de comportar-se com invasores i prevenir, així, la seva expansió i els seus possibles impactes.

En aquest context, des del Campus Universitari de la Mediterrània us proposem la conferència gratuïta (prèvia inscripció) sobre “Les invasions biològiques a Catalunya: estat del coneixement i eines per a la predicció” el proper 15 de setembre, de 18 a 20 hores, a l’auditori de Neàpolis. El doctor Joan Pino, coordinador del projecte EXOCAT, farà un anàlisi de la situació de les invasions biològiques a Catalunya, presentarà el propi projecte EXOCAT: una eina per a l’anàlisi de l’estat de les invasions; i exposarà les eines per a la predicció: protocols d’anàlisi de risc i models de risc d’invasió.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.