Vegueria del Penedès

VOLUNTARIS

Un equip anomenat voluntariat


Silvia San Juan Vilafranca del Penedès

05-10-2016 18:25

Voluntaris i usuaris de Mas Albornà. Eix

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Les grans oportunitats per ajudar als altres en molt poques ocasions es presenten, però les petites oportunitats són presents en el dia a dia” (Sally Koch). Aquesta és la màxima amb la què des de Mas Albornà entenem i vivim el voluntariat. Cal la constància en les petites coses per assolir grans reptes. Però cal fer-ho en equip, treballant conjuntament per una causa comuna.

Són moltes les persones que posen cara al voluntariat cada dia, i d’aquesta manera fan créixer les entitats que treballem en la millora de la vida i la qualitat de vida de les persones amb més dificultats. Hi ha moltes maneres de fer voluntariat; es pot fer voluntariat en benefici directe de les persones o es pot fer voluntariat donant suport a les entitats, sent això un benefici indirecte de les persones. Cadascú ha de saber trobar la manera més còmoda i més motivadora de donar el seu temps als altres.

Invertir temps i esforç en els altres és un art, una manera d’entendre el món i d’expressar  una sensibilitat cap a la vida dels altres percebent sentiments i emocions i donant respostes a necessitats i estímuls de les persones. En definitiva, és un compromís personal que s’adquireix des de la llibertat i la congruència. D’aquesta manera, les persones que presten una labor voluntària no només comparteixen el seu temps sinó que els acompanyen en la seva quotidianitat: els fan riure, gaudir, aprendre, créixer, estimar, conèixer, somiar, parlar, crear, expressar-se.... creant oportunitats reals i experiències vitals submergint-se activament en la vida de les persones i/o entitats, amb un esforç desinteressat, que aporta a les nostres entitats un marc d’actuació enriquidor i genuí.

Des de les entitats que comptem amb voluntaris és important que posem de la nostra banda i que treballem en equip per posar en valor tota aquesta tasca. Cal, doncs, que fem visible la gran feina que realitzen els nostres voluntaris i el compromís que tenen de manera desinteressada adquireixen en la nostra feina diària, impregnant la nostra tasca de frescor, la voluntat i les ganes de fer.

El fenomen del voluntariat està adquirint rellevància dia rere dia, per això és important que les entitats tinguem present la responsabilitat que tenim amb ells i en la seva acollida, acompanyament i formació. Una acollida, acompanyament i formació que ha de permetre als voluntaris tenir la informació i formació suficient per posar en pràctica els recursos i a orientar-se i transformar la realitat en la què intervindran -la qual serà una perspectiva diferent a la dels professionals de l’organització-  però al mateix temps ha de ser una fita comuna i compartida entre professionals i voluntaris: la millora de les oportunitats de les persones amb discapacitat.

Cal, per tant, apostar pel voluntari, reconèixer la seva aportació i tenir present l’encaix necessari entre les seves expectatives, capacitats i el servei que prestarà. Una entitat amb voluntariat és una entitat amb uns valors afegits però també una entitat amb la responsabilitat de garantir la participació i facilitar la promoció d’aquesta activitat. Cal treballar conjuntament, ser un equip, per fer de la tasca dels voluntaris un veritable valor afegit i humà a la missió de les nostres organitzacions.

Silvia San Juan
Coordinadora de voluntariat de Mas Albornà 

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.