Vegueria del Penedès

MEMÒRIES DE LA DOBLE OPRESSIÓ

La vida de la vilanovina Clara Pueyo durant la Guerra Civil, a l'Ateneu Vilanoví


Redacció Vilanova i la Geltrú

02-05-2017 10:10

La projecció de la multipremiada 'El gran vuelo' formarà part de la jornada “Dones i memòries de la doble opressió de gènere en la Guerra Civil Espanyola” i comptarà amb la presència de la directora, Carolina Astudillo

"

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Vilanova i la Geltrú acull aquest divendres 5 de maig, a les 19h, per primera vegada, la projecció del multipremiat documental "El Gran Vuelo", de Carolina Astudillo  i que relata la vida de la vilanovina Clara Pueyo durant la 2a República, la Guerra Civil Espanyola i el primer Franquisme, quan Clara desapareix de la història. A partir d’un agosarat treball amb les pel·lícules d’arxiu i els texts de les moltíssimes cartes i anotacions que recollia Clara Pueyo, la directora construeix una reflexió sobre la guerra, el paper de les dones als partits d’esquerres, les presons de dones, i la triple opressió que van patir figures com la protagonista del documental, en tant que perdedores de la guerra, desposseïdes i dones. El procés a què va ser sotmès Pueyo qüestiona les formes masculines de la militància i reclama, amb paraules pròpies, una mirada feminista sobre la història. La directora, Carolina Astudillo, que ha treballat les presons de dones franquistes en diferents documentals, presentarà “El Gran Vuelo” i participarà d'un debat a la seva finalització.

L'acte anirà acompanyat d'una xerrada sobre "'Las pelonas'. Repressions i gènere en la història recent" de la professora de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Laia Quílez, experta en Memòria Social i documental, que presentarà el llibre "Posmemoria de la Guerra Civil y el Franquismo. Narrativas audiovisuales y producciones en el siglo XXI". Laia Quílez és llicenciada en Comunicació Audiovisual i Teoria de la Literatura i Literatura Comparada i doctora en Comunicació amb una tesi sobre les representacions i la postmemòria al cinema documental argentí posterior a la Dictadura, o l’anomenat “cinema dels fills” dels represaliats. Ha dirigit un projecte i escrit sobre documental espanyol i la memòria de la Guerra Civil, el Franquisme i la Transició espanyola.

Després de la projecció i el debat, hi haurà sopar amb pintxos temàtics reivindicatius de la memòria de les dones en la Guerra Civil. 

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.