DIARI INDEPENDENT DEL GRAN PENEDÈS

NOTA DE PREMSA

Investigadors de la UAB desenvolupen un sistema per predir el comportament del foc


vd

21-10-2003 20:01

Informàtica i ecologia contra els incendis forestals

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

Un equip d’investigadors de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeries de la UAB (ETSE) i del Centre de Recerca Ecològica i d’Aplicacions Forestals (CREAF), participa conjuntament en un projecte europeu per a la prevenció i mitigació dels incendis forestals. Els científics de la UAB desenvolupen un sistema informàtic amb l’objectiu de predir amb antelació el comportament del foc en un incendi forestal en funció de paràmetres coneguts com la temperatura, la humitat, la direcció i força del vent, la composició del sòl i del bosc, i la topologia del terreny.

Els investigadors de la UAB i del CREAF participen conjuntament amb sis equips de la resta de l’Estat, i coordinats per un equip de recerca portuguès de l’Associació per al Desenvolupament en Aerodinàmica Industrial (ADAI), en un projecte a escala europea (SPREAD Forest Fire Spread Prevention and Mitigation) que té com a finalitat la prevenció i la mitigació dels incendis forestals. El projecte es va iniciar el gener de 2002 i finalitzarà al desembre de 2004.

L’aportació dels investigadors de la UAB i del CREAF (consorci de recerca adscrit a la UAB) consisteix en una de les parts més crítiques: el desenvolupament del sistema informàtic que permetrà preveure (amb models d’evolució ideats pels investigadors portuguesos) el comportament del foc en funció de paràmetres com la temperatura, la humitat, la direcció i força del vent, la composició del sòl i del bosc, i la topologia del terreny. A mesura que l’incendi avança, els valors d’aquests paràmetres varien i el front pot evolucionar de manera diferent a com preveuen els models.

Un dels principals reptes en què treballen els investigadors de la UAB i del CREAF és el d’aconseguir la introducció i el processament de les dades corresponents a tots els paràmetres en temps real, és a dir, a mesura que l’evolució del propi incendi va modificant aquestes dades. Així, els científics poden corregir les prediccions del programa informàtic a mesura que l’incendi avança, i així aconsegueixen fer prediccions més acurades de la seva evolució.
Els investigadors ja han fet proves de l’efectivitat del sistema de predicció amb cremes als laboratoris de Coimbra (Portugal), i amb incendis experimentals a Gestosa (Portugal) en uns terrenys controlats amb forts pendents i sota la influència del vent.

Octavi López Coronado
Àrea de Comunicació i de Promoció
Universitat Autònoma de Barcelona


Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.