PUBLICITAT
21-10-2003 20:06
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
El grup dArquitectura dOrdinadors i de Sistemes Operatius del Departament dInformàtica de la UAB i el Centre de Recerca Ecològica i dAplicacions Forestals (adscrit a la UAB) participen en el projecte SPREAD, i han organitzat la Mid Term Conference del projecte, que té lloc a lHotel Antemare de Sitges del 15 al 17 doctubre. Els professors de la UAB Tomàs Margalef (Departament dInformàtica) i Josep Piñol (investigador del CREAF) han estat els organitzadors de la trobada.
Al llarg de tot el divendres 17 doctubre, els participants han presentat les diferents àrees de treball en el camp dels incendis forestals a escala europea, així com els primers resultats daquestes recerques.
Entre els participants hi destaquen avaluadors de la UE com Ricardo Vélez i Anna Scipioni; lofficer del projecte, Karen Fabbri; coordinadors daltres projectes de recerca sobre els incendis com Jean Charles Valette (coordinador del projecte EU-Firelab); així com el coordinador del projecte SPREAD, Domingos Xavier Viegas (ADAI i Universitat de Coimbra, Portugal), un dels principals investigadors europeus sobre els incendis forestals, amb més de 10 anys dexperiència en aquest àmbit.
El projecte SPREAD reuneix científics de la Unió Europea contra els incendis forestals
Els incendis forestals representen un dels problemes ambientals més importants que afecten els països de la conca mediterrània en general, i la península Ibèrica en particular. Les condicions climàtiques, topogràfiques i de vegetació daquests països ha afavorit laparició dun elevat nombre dincendis, especialment durant lestiu, amb les pèrdues que això comporta a escala econòmica, ecològica i, fins i tot en alguns casos, a escala humana. La lluita contra aquests episodis dramàtics presenta dues vessants igualment importants:
· La prevenció dels incendis i les polítiques per a reduir els seus efectes, tot incloent la planificació del territori, la gestió silvícola, la construcció dinfrastructures antiincendis com tallafocs, elaboració de plans devacuació, etc.
· La lluita directa contra lincendi utilitzant els mitjans disponibles, de tal manera que lincendi pugui ser controlat quant més aviat millor i provoqui el mal més petit possible.
En ambdós casos, la possibilitat de realitzar una predicció del comportament dels incendis de manera ràpida que permeti conèixer lestat de lincendi en un temps futur és de gran utilitat i una base indispensable per a poder portar a terme una bona gestió dels incendis.
Des dels primers models de propagació proposats per linvestigador Rothermel lany 1972 (àmpliament utilitzats) sha intentat proposar nous models que millorin la predicció. Daltra banda, els sistemes de còmput han evolucionat molt ràpidament i la potència de càlcul disponible avui en dia permet plantejar models amb requeriments de còmput molt més elevats que els disponibles en els sistemes tradicionals. Els experiments realitzats han mostrat que els models de propagació ofereixen una estructura altament paralelitzable, amb la qual cosa poden ser programats sobre sistemes paral·lels o distribuïts amb la corresponent millora en el temps dexecució.
Investigadors de tota la Unió Europea treballen en el projecte SPREAD per tal que les prediccions sajustin el més possible al comportament dels incendis reals. Una inconvenient amb què es troben els investigadors és la dificultat de mesurar i avaluar tots els paràmetres necessaris duna forma precisa. Així doncs, es planteja lús de les capacitats de còmput oferides pels sistemes actuals per a realitzar una sintonització dels paràmetres i poder utilitzar els valors obtinguts en els successius passos de la simulació.
El treball en les àrees que engloba el projecte SPREAD implica una profunda cooperació entre els grups participants. El conjunt modelització, experimentació, simulació, validació i sintonització forma un conjunt en què cada part és igualment necessària i imprescindible.
El projecte SPREAD es divideix en quatre grans línies de treball:
1. Models de propagació: Es planteja un treball teòric que es centra en el desenvolupament de models de propagació dincendis a nivell físico-químic, proposant models teòrics que representin les condicions de propagació dels incendis en les nostres condicions particulars (la zona de la conca del Mediterrani). Recentment, el professor Viegas, de la Universitat de Coimbra (Portugal) ha donat proves empíriques de que quan hi ha vent i aquest no incideix en la mateixa direcció del pendent, el front del foc adquireix una certa velocitat rotacional, el qual entra en contradicció amb el model de Rothermel. Així mateix, Viegas ha proposat un model que incorpora lefecte de la interacció entre el vent i el pendent en la simulació de la propagació del foc. El grup de Coimbra treballa actualment en el desenvolupament físico-matemàtic del model.
2. El model de propagació dincendis ha de ser validat mitjançant experiments de laboratori i de camp. Per a això, el grup de recerca del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i dEcologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i dAplicacions Forestals) realitza en col·laboració amb el grup portuguès de la Universitat de Coimbra experiments en els laboratoris de Coimbra, en els quals es prenen mesures de cremes en taules de laboratori. Addicionalment, els tres grups participen en les cremes controlades que porta a terme el grup portuguès cada any en les muntanyes de Gestosa (Portugal). Aquests experiments amb incendis reals controlats ofereixen la font més àmplia de validació ja que els equips participants sencarreguen de prendre les mesures necessàries per a poder provar els models.
3. Programació per computador del model de propagació proposat pel grup de la Universitat de Coimbra per part pels investigadors de la Unitat d'Arquitectura d'Ordinadors i Sistemes Operatius del Departament dInformàtica de la UAB, a lEscola Superior dEnginyeries de la UAB. Per tal que el model pugui arribar a ser operacional és necessari resoldre els mètodes numèrics necessaris per a avaluar la propagació de lincendi segons el model proposat, i així poder disposar dun simulador que permeti predir el comportament de lincendi.
4. Un punt transcendental en la precisió de les prediccions realitzades pels models de propagació radica en les imprecisions en els paràmetres dentrada. Per això, tant el grup de recerca del CREAF com el del Departament dInformàtica de la UAB treballen en mètodes de sintonització de paràmetres. El grup del CREAF està fent ladaptació duna tècnica anomenada GLUE basada en lanàlisi de la incertesa de les dades, paràmetres del model i, per tant , de les prediccions obtingudes. Aquesta tècnica va ser concebuda per a la seva aplicació en models hidrològics, tot i que és de caràcter molt general i sha utilitzat en altres àmbits. Per la seva part, el grup del Departament dInformàtica de la UAB treballa en mètodes de sintonització de paràmetres basats en algoritmes genètics, tabu search i altres algoritmes doptimització.
Octavi López Coronado
Àrea de Comunicació i de Promoció
Universitat Autònoma de Barcelona
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT