Vegueria del Penedès

CURS 2018-19

El curs escolar començarà amb 1.567.316 alumnes i un increment de 690 docents


ACN/ Elisenda Rosanas / Ismael Peracaula Barcelona

06-09-2018 20:03

El Departament preveu convocar 5.005 places oposicions l'any vinent per continuar

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El curs escolar començarà dimecres vinent amb 1.567-316 alumnes a tot el sistema educatiu català, 1299 més que l'any passat. Enguany, les etapes d'Infantil i Primària perden 9.915 escolars i en canvi, la de Secundària en guanya 9.682 a causa dels canvis demogràfics dels darrers anys. Amb aquestes dades, es torna a registrar doncs una xifra històrica d'escolars a Catalunya per la qual, el Departament d'Ensenyament ha previst un augment de 690 docents malgrat la pròrroga pressupostària. Per aconseguir una major estabilitat de les plantilles i reduir la interinitat durant aquest curs, el Departament convocarà 5.005 places d'oposició al cos de mestres i de formació professional.

Així, a educació infantil de segon cicle començaran 208.141 alumnes, 481.182 ho faran a primària, 323.182 a EDO, 6.800 a educació especial, 91.141 a Batxillerat i més de 60.000 a la formació professional de grau mitjà i de grau superior respectivament, una opció que creix en 4.000 alumnes. 6.900 alumnes mes faran programes de formació i inserció i 14.000 més plans d'estudi estrangers. A tots aquests escolars, s'hi ha de sumar els estudiants a distància i la formació d'adults, que en aquest cas, ha patit una petita davallada a causa de la recuperació del mercat laboral. La proporció d'entre la pública i la concertada ha seguit la mateixa tendència que l'any passat.

Per atendre tot l'alumnat, el sistema educatiu públic disposarà de 71.865 mestres i professors, una xifra que suposa un increment respecte el curs anterior de 690. El conseller Bargalló ha destacat que aquesta suma de places permet donar resposta a l'increment d'alumnat i a una millora de l'atenció educativa a totes les etapes. ''No ha estat fàcil'', ha reconegut el conseller, perquè la situació d e pròrroga pressupostària ha requerit un acord amb el Departament d'Economia i l'acceptació dels interventors d'augmentar la xifra total de docents. Bargalló ha admès però, que per altres qüestions com per exemple, el compliment del decret d'escola inclusiva, caldrien encara més places i ha alertat que calen nous pressupostos per fer-ho de cara al curs vinent.

5.005 places d'oposicions

El 81% del professorat continuarà treballant al mateix centre que el curs passat. A més, s'han creat un 22% més de llocs específics, places perfilades, arribant a les 5.460. Per acabar de donar estabilitat a les plantilles el Departament té previst convocar 5.005 places d'oposicions. 3.604 seran per al cos de mestres i 1.40 1 per al cos de professors d'ensenyament secundari i de tècnics d'FP. Així, es vol millorar la taxa d'interinitat actual, un dels objectius del conseller Bargalló.

9 peticions de trasllat a l'IES El Palau de Sant Andreu de la Barca

Pel que fa a l'inici de curs al l'institut El Palau de Sant Andreu de la Barca, el conseller Bargalló ha demanat començar a ''treure focus'' per ajudar a començar les casses ''amb tranquil·litat''. En aquest sentit, i tot i que s'havia apuntat altres dades, Bargalló ha concretat que no hi ha hagut més peticions de trasllat enguany en comparació a altres cursos, i que tan sols se li han de sumar la dels 9 docents que van ser acusats de delictes d'odi després de l'1-O.

En aquest sentit, Bargalló ha recalcat que no està previst donar indicacions i recomanacions als docents a l'hora de tractar temes que poden ser conflictius a les aules perquè de moment no ho considera necessari. Pel titular d'Ensenyament, només es prendran mesures d'aquest estili el servei d'inspecció o els serveis territorials en detecten la necessitat. Per Bargalló, el curs passat va ser molt difícil perquè a banda de l'1-O s'hi va sumar ''la desaparició'' del departament i la renovació en el ''pitjor'' moment, que va ser a i final de curs. ''Enguany no serà pitjor'', ha puntualitzat el conseller. Per Bargalló, però, els centres han demostrat una ''fortalesa extraordinària''. 

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.