Vegueria del Penedès

CORONAVIRUS

No et quedis a casa


David Puertas Esteve Sant Pere de Ribes

26-03-2020 10:04

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Quan hagi passat tot això del virus, no et quedis a casa. Redescobreix el món de la música, de les arts escèniques, dels museus i no et quedis a casa. El virus s'ha endut pel davant gent, massa gent, però gairebé acaba també amb el teixit cultural del país. I ara l'hem de reflotar. Si us plau: no et quedis a casa. Abans de tancar les escoles, es van tancar els teatres, els cinemes i els auditoris. Primer se'ls va limitar l'aforament, però dos dies després ja estaven tancats del tot. Els músics, actors i ballarins van veure com el 80% de les seves actuacions eren cancel·lades. Només el 20% van ser posposades. La patacada ha estat monumental. Molt pocs d'ells (menys d'un 5%) s'han pogut acollir a mesures com l'atur o la baixa per poder cobrar: els artistes viuen del "bolo", de l'actuació. Si se'ls cancel·la, la gran majoria no cobren.

Escric això el matí del dissabte en què s'ha decretat el tancament de bars i restaurants. Com cada dissabte, he sortit de casa a les 8 i he anat al meu bar preferit: he trobat que l'estaven tancant. La mestressa havia obert a les 6 i ha conegut l'ordre del president mentre feia entrepans i preparava cafès. Ens ha dit: "Us faig el cafè i tanco". Solidàriament, hem deixat 20€ sobre la barra i li hem dit: "Posa'ns uns quants d'aquests entrepans que ja tens fets". Ella també patirà aquest tancament. Només desitjo que pugui acollir-se a alguna mesura social per tirar endavant i que pugui reobrir quan tot això hagi passat.

Els artistes també porten mesos "preparant entrepans", assajant per a les seves actuacions, però amb el tancament ningú no els comprarà. Potser encara salvaran el 20% de la feina posposada, però la resta ja s'ha perdut. Per això us demano que, quan tot això hagi passat, no us quedeu a casa. Els que em coneixeu sabeu que, des de fa anys, començo els meus espectacles i conferències dient al públic: "Moltes gràcies per sortir de casa". I no és una frase feta: amb la quantitat d'oferta d'oci televisiu i digital que hi ha avui dia, cada cop és més difícil moure's del sofà. Cal agrair al públic l'esforç de sortir de casa i anar al cinema, al teatre, als concerts, als espectacles de circ, de dansa, de poesia, a les presentacions de llibres... Quan tot el daltabaix del virus hagi passat, no et quedis a casa. Redobla el teu consum cultural, surt a descobrir coses noves, deixa't endur per la màgia de la música en directe, del teatre, del circ, de la dansa. Perquè si no ho fas, haurem perdut la batalla.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.