DIARI INDEPENDENT DEL GRAN PENEDÈS

GASTRONOMIA

Un, dos, tres


Francesc Murgadas Les Cabanyes

06-10-2020 Última revisió: 16-03-2022 19:25

Ja sabeu l'obsessió que tinc en contra del malbaratament d'aliments, sobretot quan ja hem invertit temps i energia en la seva preparació a la cuina. Per això avui em permetré donar-vos una regla bàsica per la seva reutilització, que he batejat com la regla de l'un, dos, tres.

Perquè amb el número 1 es tracta de recordar -i practicar- que els aliments cuinats només s'han de reescalfar una vegada. I entendre que el microones no és el millor sistema si no tenim la precaució de fer-ho en dues o tres etapes i remenant el preparat en cada interrupció. Perquè cal saber que el microones no escalfa de forma regular. O no us heu trobat mai amb un plat de sopa reescalfada que té zones calentes i zones fredes?

Reserveu el 2 per recordar que un aliment acabat de cuinar no ha d'estar més de dues hores refredant-se fora de la nevera si no volem córrer el risc sanitari d'una contaminació bacteriana. Per tant, limitar-se a tapar l'atuell i esperar, tampoc sol ser la millor solució. Posar-lo just tret del foc en un recipient amb aigua freda, accelera el procés i permet complir la regla del 2 sense esperar al refredament total, per altra banda innecessari, ja que la tebior no perjudica la nevera i els altres productes conservats com ho fan els productes massa calents ficats al seu interior.

El 3 ens avisa que, a més d'aplicar les dues regles anteriors de forma correcta, qualsevol menjar preparat ha de ser consumit en un termini de 3 dies. Donant per suposat que el procés de conservació es fa en condicions, és clar. Una regla que em porta a recomanar alguna mena de marcat dels recipients de conservació que us permeti saber els dies que aquell preparat porta esperant a la nevera. I a exigir-vos, pel vostre bé, que apliqueu la regla estricta d'acabar-vos allò que ja està preparat i guardat, abans de preparar alguna cosa nova, enduts pel nostre instint culinari. Ens hi va la salut.

Per tant, ja ho sabeu. 1 reescalfament, 2 hores de refredament i 3 dies de nevera. Fàcil de recordar, no?

Ah! I no us fieu del nas i la vista com encara diuen algunes àvies cuineres. Alguns bacteris enganyen.

A Eix Diari creiem que un periodisme de proximitat, independent i sense pressions és més necessari que mai. La nostra feina és explicar el que passa al teu voltant amb rigor i compromís, però només és possible amb el suport dels nostres lectors.

Si valores la nostra feina i vols que continuem oferint informació lliure i plural per a tot el territori, fes-te subscriptor avui. El teu suport fa la diferència.


Subscriu-te ara!


Però si ara no et pots subscriure i vols seguir al dia de les notícies més importants, uneix-te als nostres canals de:


WhatsApp! Telegram!

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.