Vegueria del Penedès

UN VIATGE DEL 'NO-RES' FINS AL 2021

La consellera de Cultura, a la inauguració de l'exposició de La Cubana: "La riquesa cultural és descentralitzada"


Redacció Sitges

18-06-2021 10:13

L’exhibició permet acostar-se des de Sitges a la història viva d’una de les companyies amb més història del panorama teatral català

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha assistit a la inauguració de l'exposició "La Cubana, 40+1 anys: Un viatge del 'no-res' fins al 2021". Ge

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha assistit dijous al vespre a l’acte d’inauguració de l’exposició “La Cubana, 40+1 anys: Un viatge del 'no-res' fins al 2021”, instal·lada al Miramar Centre Cultural de Sitges, la localitat on, l’any 1980, va néixer aquesta companyia. La mostra repassa els 40 anys de trajectòria del projecte i homenatja la important companyia catalana. La consellera de Cultura ha destacat a través de les xarxes socials tres característiques de La Cubana que, al seu entendre, són importants pel Departament: "Primer, el convenciment que la riquesa cultural és descentralitzada, que les creacions de qualitat sorgeixen des de tot arreu del territori català; segon, la importància de donar suport a les iniciatives culturals de base; i tercer, que l'entreteniment és una gran forma d'accés cultural, perquè res t'enganxa més a la cultura que compartir-la amb alegria, com ha fet sempre aquesta companyia."

També han participat en l’acte l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell; el vicepresident tercer de la Diputació de Barcelona i exconseller de Cultura, Ferran Mascarell; el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sitges, Xavier Salmerón, i el president de la Fundació SGAE, Juan José Solana. De fet, la mostra "La Cubana, 40+1 anys" s'havia de dur a terme l'any 2020 (moment en què la companyia celebrava el 40è aniversari, i d’aquí el nom de 40+1) i es va haver de cancel·lar amb motiu de la pandèmia. "L'exposició de La Cubana és una festa", ha assegurat la consellera, que ha animat a tothom a visitar-la: "És fantàstica i està plena de detalls que segur que reconeixereu." Garriga també ha felicitat a l'Ajuntament i a l'alcaldessa per la feina feta.

L’exposició, que es podrà visitar fins al al 26 de setembre, permet acostar-se a món de la companyia a partir d’objectes, compartir el seu univers i reviure tots els seus espectacles. Més que una exhibició convencional, les sales i terrasses de l’edifici del Miramar Centre es transformen en un gran magatzem ple de coses entranyables i curioses, on s’hi pot veure la història viva d’aquesta companyia sitgetana que va començar a jugar fent comèdia pels carrers i que ha fet descobrir, amb el temps, un altre tipus de teatre.


40 anys de La Cubana

La Cubana va néixer amb vocació clarament amateur, sense res i sense cap tipus de pretensió, només amb l’ànsia de fer teatre. La varen fundar dos sitgetans, Vicky Plana i Jordi Milan, que en aquell moment no eren gens conscients d’allò que estaven creant i què en podria esdevenir  anys més tard. Actualment, la companyia han realitzat prop de 12.000 representacions, ha visitat més de 200 teatres i en total més de 5 milions d’espectadors han gaudit dels seus muntatges.

El teatre ‘cubanero’ es basa en l’observació, recreant situacions quotidianes, sempre en clau d’humor i que, normalment, passen inadvertides com a teatre. És un teatre senzill, de petites idees i molt artesanal. Algunes constants que es troben als seus muntatges són la transgressió d’espais, la sorpresa, el joc com a expressió teatral, la participació del públic i, sobretot, els seus personatges, aquests que tenen vida pròpia i van més enllà del simple guió establert. I afirmen que el carrer va estar la seva gran escola i des d’on han extret tota la seva experiència.

La companyia i Sitges

L’any 1960 la majoria de pobles de Catalunya tenien el seu teatre i també acostumaven a tenir el seu grup de teatre d’aficionats. A Sitges, excepcionalment, hi havia tres teatres: El Prado, El Retiro i el Patronat; i també hi havien grups de teatre amateur que van ser l’embrió del que després seria La Cubana. La seva aventura va començar a Sitges, i tant el poble com la seva gent han estat la seva principal font d’inspiració.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.