Vegueria del Penedès

ABUSOS

Quim Arrufat demanda la CUP per vulneració del dret a l'honor per acusar-lo d'agressió sexual


ACN Vilanova i la Geltrú

13-10-2021 13:35

L'exdiputat vilanoví també denuncia el diari 'Ara' per haver publicat la informació inicialment

Quim Arrufat demanda la CUP per vulneració del dret a l'honor per acusar-lo d'agressió sexual. ACN

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

L'exdiputat vilanoví de la CUP Quim Arrufat ha presentat una demanda civil contra la formació per vulneració del dret a l'honor, en ser acusat públicament d'una agressió sexual i un abús a una militant cupaire. Arrufat va deixar el partit entre el 2019 i el 2020 i a l'octubre del 2020 el diari 'Ara', que també ha estat denunciat, va publicar que la baixa s'havia produït quan ja tenia expedients oberts per abús i agressió sexual. Aquest maig passat l'exdirigent de la formació va presentar una demanda judicial, que ara ha estat admesa a tràmit. Arrufat assegura que només vol restablir el seu honor i per això només demana una indemnització econòmica simbòlica d'un euro, tot i els "greus perjudicis morals, laborals, socials i econòmics".

En un comunicat, Arrufat i els seus advocats lamenten que la CUP no hagi respost les peticions formulades ni de forma pública ni privada. L'acció judicial, que també va dirigida contra el periodista que signava la informació, diuen els advocats, "té com a únic interès restaurar el seu nom vers les falses acusacions públiques i sense cap mena de fonament".

Segons el diari, una noia va denunciar internament Arrufat per agressió sexual la tardor del 2014, quan encara era diputat al Parlament. En aquell any, però, els protocols interns de la CUP per afrontar les agressions sexistes encara no estaven vigents, i es va crear una comissió informal per tractar el cas. El 2019 va rebre una nova denúncia, aquest cop per abús. En un comunicat posterior a la publicació de la notícia, la CUP va denunciat l'agressió i va explicar que Arrufat va marxar del partit mentre els casos s'estaven encara gestionant.

A finals del 2014 es va fer una reunió amb Arrufat i es va acordar que, per reparar el dany, no podia coincidir amb la víctima a cap acte, havia d'iniciar un procés de revisió amb treball personal per assumir el que havia fet i havia de perdre presència mediàtica. El 2017, amb l'arribada dels protocols, es va tornar a tractar el cas i finalment el 2018 es va acordar que no podia ser una figura representativa del partit i que havia de reprendre el treball terapèutic.

Quan es va fer pública la notícia, Arrufat va assegurar que el presumpte cas d'agressió sexual pel qual va ser expedientat per la formació sorgia d'una denúncia d'una noia que "en el marc d'una conversa telefònica va percebre que l'estava amenaçant". En un vídeo difós a les xarxes, Arrufat va explicar que va intentar explicar dins del partit que "no era tal la intenció" i que "no entenia perquè era acceptat com a violència masclista". "No sóc un agressor", assegurava. Malgrat la investigació interna i el fet que el van apartar de la vida pública i el van fer anar al psicòleg, les informacions que l'acusen de l'agressió i que considera incorrectes fa temps que el "persegueixen". Així mateix, va dir veure "intencionalitat i bel·ligerància" en la publicació del cas, ja que el partit resol aquests casos amb "confidencialitat i secretisme". "Algú ha utilitzat fraudulentament els protocols i mecanismes dels que la CUP s'ha dotat", va denunciar.

Tot i que va lloar el "rigor que s'autoreclama i la sensibilitat que té al voltant de les agressions masclistes" la CUP, l'exdiputat anticapitalista va assenyalar la formació per haver "reforçat" unes informacions "inadmissibles i fora de lloc".

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.