PUBLICITAT
TALLER DE CUINA D’APROFITAMENT
25-02-2021 Última revisió: 05-02-2022 0:33
A Catalunya cada persona genera a l’any 34,9 quilos de residus alimentaris, segons l’estudi “Treballem per l’aprofitament dels aliments. Exercici 2019”, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat. El malbaratament alimentari a les llars, els comerços al detall i la restauració va ser, segons dades de 2020, de 262.471 tones anuals, és a dir, un 7 per cent dels aliments adquirits. Una altra dada molt important a nivell mundial: cada any es perden o malbaraten 1/3 dels aliments. De fet, amb el menjar que es llença durant un any es podrien alimentar 500.000 persones. Tot plegat són unes xifres que criden a la conscienciació.
Des de la regidoria de Producció, Primer sector i Mercats municipals es té un especial interès en promoure la sensibilització i conscienciació ciutadana vers aquest tema que afecta tothom i que, a la vegada, tothom pot aportar accions encaminades a solucionar-lo.
En aquest sentit, el Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú ha programat aquest mes de febrer una de les primeres sessions del taller de cuina d’aprofitament amb una recepta fàcil de fer i amb la qual s’ha tret profit d’aliments com els tomàquets, les cebes i el pa sec. Lluïsa Suárez ha estat l’encarregada de realitzar aquesta sessió amb una recepta antiga, procedent de la seva família: la sopa d’aprofitament. Aquesta és una de les receptes que poden servir d’exemple, però n’hi ha d’altres que es poden elaborar amb fruites i verdures. Abans de llençar els aliments per la seva maduresa o aspecte, s’ha de pensar en la possibilitat d’utilitzar-les d’una manera diferent a l’habitual. A Catalunya, l’any 2018, es van generar entre un 0,4 per cent i un 3,5 per cent de pèrdues i malbaratament alimentari de préssecs i nectarines al sector primari, l’agroindústria i la distribució a l’engròs, equivalents a 32.374 tones, el mateix volum que ocuparien 1.700 camions de gran tonatge.
A nivell domèstic, existeixen una sèrie de consells per evitar tot el possible la pèrdua i el malbaratament d’aliments:
Els consumidors finals no són els únics responsables del malbaratament dels aliments, sinó també els productors quan rebutgen productes perquè no compleixen unes mides determinades o no tenen bon aspecte; les botigues i supermercats quan acumulen més aliments dels que poden vendre, o els restaurants quan per oferir un menú variat compren molts aliments que després llencen. Posar en valor els aliments i conèixer la importància econòmica, social i ambiental implica fer-se conscient de la importància de no malbaratar-los, i considerar que les restes alimentàries no són un residu, sinó un recurs aprofitable de moltes maneres. Així, tenint en compte les dades i els consells, els tallers del Mercat del Centre busquen recuperar els valors dels aliments oferint receptes senzilles i complertes per a l’alimentació i per evitar en la mesura del possible el malbaratament dels aliments.
Per saber-ne més:
Biblioteca UOC recursos sobre malbaratament
L’alimentació sostenible Manual per a ciutats
Monogràfic patrocinat per la regidoria del Primer Sector i Mercats Municipals de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
A Eix Diari creiem que un periodisme de proximitat, independent i sense pressions és més necessari que mai. La nostra feina és explicar el que passa al teu voltant amb rigor i compromís, però només és possible amb el suport dels nostres lectors.
Si valores la nostra feina i vols que continuem oferint informació lliure i plural per a tot el territori, fes-te subscriptor avui. El teu suport fa la diferència.
Però si ara no et pots subscriure i vols seguir al dia de les notícies més importants, uneix-te als nostres canals de:
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT