Vegueria del Penedès

TALLER DE CUINA D’APROFITAMENT

Cuina d’aprofitament: com treure el màxim dels aliments


Redacció Vilanova i la Geltrú

25-02-2021 Última revisió: 05-02-2022 0:33

El mercat municipal de Vilanova i la Geltrú organitza un taller amb receptes que busquen esprémer tots els beneficis dels aliments abans de rebutjar-los

"

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

A Catalunya cada persona genera a l’any 34,9 quilos de residus alimentaris, segons l’estudi “Treballem per l’aprofitament dels aliments. Exercici 2019”, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat. El malbaratament alimentari a les llars, els comerços al detall i la restauració va ser, segons dades de 2020, de 262.471 tones anuals, és a dir, un 7 per cent dels aliments adquirits. Una altra dada molt important a nivell mundial: cada any es perden o malbaraten 1/3 dels aliments. De fet, amb el menjar que es llença durant un any es podrien alimentar 500.000 persones. Tot plegat són unes xifres que criden a la conscienciació.

Des de la regidoria de Producció, Primer sector i Mercats municipals es té un especial interès en promoure la sensibilització i conscienciació ciutadana vers aquest tema que afecta tothom i que, a la vegada,  tothom pot aportar accions encaminades a solucionar-lo.

En aquest sentit, el Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú ha programat aquest mes de febrer una de les primeres sessions del taller de cuina d’aprofitament amb una recepta fàcil de fer i amb la qual s’ha tret profit d’aliments com els tomàquets, les cebes i el pa sec. Lluïsa Suárez ha estat l’encarregada de realitzar aquesta sessió amb una recepta antiga, procedent  de la seva família: la sopa d’aprofitament. Aquesta és una de les receptes que poden servir d’exemple, però n’hi ha d’altres que es poden elaborar amb fruites i verdures. Abans de llençar els aliments per la seva maduresa o aspecte, s’ha de pensar en la possibilitat d’utilitzar-les d’una manera diferent a l’habitual. A Catalunya, l’any 2018, es van generar entre un 0,4 per cent i un 3,5 per cent de pèrdues i malbaratament alimentari de préssecs i nectarines al sector primari, l’agroindústria i la distribució a l’engròs, equivalents a 32.374 tones, el mateix volum que ocuparien 1.700 camions de gran tonatge.

A nivell domèstic, existeixen una sèrie de consells per evitar tot el possible la pèrdua i el malbaratament d’aliments: 

Abans d’anar a comprar:
A la compra:
Després de la compra:

Els consumidors finals no són els únics responsables del malbaratament dels aliments, sinó també els productors quan rebutgen productes perquè no compleixen unes mides determinades o no tenen bon aspecte;  les botigues i supermercats quan acumulen més aliments dels que poden vendre, o els restaurants quan per oferir un menú variat compren molts aliments que després llencen. Posar en valor els aliments i conèixer la importància econòmica, social i ambiental implica fer-se conscient de la importància de no malbaratar-los, i considerar que les restes alimentàries no són un residu, sinó un recurs aprofitable de moltes maneres. Així, tenint en compte les dades i els consells, els tallers del Mercat del Centre busquen recuperar els valors dels aliments oferint receptes senzilles i complertes per a l’alimentació i per evitar en la mesura del possible el malbaratament dels aliments.

Per saber-ne més:

Biblioteca UOC recursos sobre malbaratament 

L’alimentació sostenible Manual per a ciutats

 


Monogràfic patrocinat per la regidoria del Primer Sector i Mercats Municipals de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.