EIX diari | Carnaval Penedès 2021, del 11 al 17 de febrer

El Carnaval de Vilanova i la Geltrú, un bé d’interès patrimonial únic i original

 

El carnaval de Vilanova i la Geltrú es queda a casa en l’edició més complicada en dècades, però la ciutat no renuncia a les seves tradicions, les mateixes que han convertit el seu carnaval és una festa única, amb propostes originals com les Comparses, la Merengada, el Moixó Foguer, el Vidalot o els Gegants de la Cuyna Vella.  En un format majoritàriament virtual, el Carnaval 2021 permetrà fer memòria de la seva història i els seus orígens a través de les xarxes i de l’edició d’un llibret municipal, a més, d’unes banderoles penjades als carrers amb fotografies antigues.

 Des de fa una dècada, el Carnaval de Vilanova i la Geltrú està declarat per la Generalitat com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, una declaració que posa en valor la singularitat d’un carnaval documentat des de l’any 1790. Prohibit per les autoritats franquistes, va ser recuperat al carrer l’any 1955, recuperació que es va completar entre els anys 1976 i 1981, mantenint el mateix esquema dels carnavals de la segona meitat del segle XIX.

 La història, l’evolució i la tradició del carnaval vilanoví esta lligada estretament al teixit associatiu de la ciutat. Les entitats són les que organitzen unes activitats que van evolucionant amb el pas dels anys i s’adapten a les noves tendències, sense renunciar als orígens d’una festa única: de la merengada infantil han sorgit les noves batalles nocturnes entre entitats, els Coros d’en Carnestoltes s’han multiplicat, les carnavalades entre societats motiven reptes audiovisuals que concursen per La Màscara d’Or, el Vidalot ha resorgit amb les rutes de l’ordi i els Gegants de la Cuyna Vella s’han sumat a la col·lecció de personatges autòctons com el Moixó Foguer i el Caramel.

 Per a l’edició més difícil del Carnaval, Vilanova i la Geltrú trasllada la festa a les xarxes socials, però les Comparses són impossibles d’adaptar. L’organització aposta per mantenir-ne l’esperit però insisteix que no hi haurà cap acte i admet que la idiosincràsia del Carnaval és difícilment compatible amb les restriccions derivades de la covid-19, ja que no estan permeses les celebracions en grans grups de gent ni les festes nocturnes. Per aquest motiu, han demanat als vilanovins que mantinguin l’esperit del Carnaval preservant en tot moment la seguretat sanitària.