EIX diari | Carnaval Penedès 2021, del 11 al 17 de febrer

Sant Pere de Ribes: dos carnavals i dos estils diferents i complementaris

 

Els municipis del Garraf i el Penedès exhibeixen unes festes que es viuen i es manifesten de formes tant diferents com complementàries i que ens converteixen en el gran referent. I un dels millors exemples de la diversitat d’aquesta festa és el municipi de Sant Pere de Ribes, on els seus dos nuclis urbans organitzen de forma simultània dos carnaval de d’estils tan diferents com  són el del fardo i el de les lluentons. Amb aquest segell d’identitat, el Carnaval de Sant Pere de Ribes reuneix l’essència d’una festa única que s’ha fet un lloc destacat entre competidors tan exigents com Sitges i Vilanova i la Geltrú.

Ribes és la sàtira en estat pur, el carnaval més espontani i original, i Les Roquetes és el carnaval més popular, el que ha apostat també per desestacionalitzar la festa i crear-ne una marca pròpia vinculada a l’estiu.

Segons recull Josep Miret a la revista L’Altaveu de Sant Pere de Ribes, les primeres referències del Carnaval de Sant Pere de Ribes daten de l’any 1770.  Es van trobar endreçant papers antics de Cristòfol Mestre, un pagès i comerciant que va ser alcalde de Ribes a les darreries del set-cents: “La sort va voler que entre ells aparegués un escrit en què es demanava permís per celebrar les festes del carnaval. El document, amb bona cal•ligrafia i escrit en castellà, és una instància en paper oficial, datada el 31 de gener de 1770, que suposem fou adreçada al capità general de Catalunya, Ambrosio de Funes Villalpando, més conegut com el comte de Ricla”. Segons relata Miret: “el document diu “los vecinos de dicho lugar solicitan […] permiso para que les permita hacer bailes y disfrazes en los días que lo dispensa el trabajo”. Resposta del capità general de Catalunya: “Concedo al suplicante que permita la diversión de bailes en el próximo Carnabal celando la quietud y la desencia”.

La troballa no ens permet conèixer com era aquell carnaval, però sí que hi ha testimonis del carnaval un segle després (1882) i es descriu com una festa amb una estructura similar a l’actual, amb un Dijous Gras en que es menjava truita i botifarra, un arribo del rei Carnestoltes carregat de sàtira en el seu tradicional sermó, balls de màscares i comparses pels carrers per completar el programa.

Amb dos segles després, Sant Pere de Ribes afronta aquest any el seu carnaval més atípic amb una edició confinada marcada per l’emergència sanitària. Però per descomptat, el municipi no renuncia a aquesta festa, tot i apel·lar a la prudència. La Comissió Oberta de Carnestoltes (COC) de Ribes ha fet arribar a les escoles i a les famílies les consignes de Sa Majestat per celebrar el Carnaval de manera compatible amb les restriccions sanitàries. Des de la COC també es fa una crida a guarnir carrers, balcons i façanes amb motius carnavalers confeccionats amb material reciclat per no perdre l’esperit carnavalesc i compartir-ne imatges a les xarxes socials. En la mateixa línia, el GER ha anunciat que farà una arribada virtual de Sa Majestat Carnestoltes que serà prèviament enregistrada en vídeo i que es difondrà en diferit el divendres 12 de febrer.

A les Roquetes, on tampoc hi haurà celebració ni del Carnaval ni de la Festa Major de Santa Eulàlia, l’Ajuntament i l’Associació de Festes Populars han programat dos espectacles a l’envelat. Es tracta de la representació de l’obra teatral Els Capdevila, el divendres 12 de febrer a les 19h, i de la sessió de Concert Kids amb Gisela, l’endemà dissabte a les 18h. El Servei de Cultura ha decidit mantenir l’organització d’aquestes dues activitats amb l’objectiu de mantenir l’activitat cultural, el caliu i la tradició d’aquestes festes en la mesura del possible, tot respectant les necessàries mesures sanitàries. La decisió s’ha adoptat també seguint les línies marcades pel Pla de Reactivació Cultural Local, una de les apostes decidides del consistori per mantenir la contractació preferent d’artistes i professionals locals i del territori.