EIX diari | Carnaval Penedès 2021, del 11 al 17 de febrer

Sitges: el carnaval més internacional amb l’arrel més local

 

És el carnaval més internacional, el més visitat i el més lluït. El Carnaval de Sitges no necessita presentació, però aquest any viurà una edició excepcional que vol mantenir l’essència de la festa amb propostes expositives, de guarniment i de consignes reials. És la darrera adaptació que ha fet la Comissió del Carnaval i l’Ajuntament per garantir la celebració del carnaval en l’any més complicat, després que el Procicat ha tirat enrere la proposta d’actes presencials que tenien. Els organitzadors havien planificat diversos espectacles a porta tancada al Teatre Prado, al Retiro i a l’Auditori del Melià, amb aforament limitat i altres mesures de seguretat sanitària. La intenció era combinar aquestes propostes amb actes on-line, però finalment tot serà en format virtual.

El desànim inicial es va transformar en qüestió d’hores en noves propostes, perquè les ganes de celebrar són més grans que el malestar pel “greuge comparatiu” entre les obres de teatre o concerts lucratius i les propostes de cultura popular. Entre els espectacles planificats de l’11 al 17 de febrer hi havia el Concurs de Mestres Xatonaires, la gala Sitges Drag Show, el bingo per a senyores i ‘l’Arribació’, un nou concepte que unia per primer cop l’Arribo del Carnestoltes i la Presentació de la Reina en un únic escenari. Tot plegat, era l’alternativa a una programació en què fa mesos que es va descartar celebrar les rues i grans actes i que ara es manté amb un format virtual i sorpresa a descobrir dia a dia.

Sitges presumeix de carnaval i ho fa carregat de motius. Les rues són l’acte més esperat i més multitudinari amb més de 2.000 màscares, una quarantena de carrosses participants i uns 300.000 espectadors repartits en dos dies clau per a l’activitat social i econòmica del municipi. Però el Carnaval de Sitges va molt més enllà i el formen altres propostes de caràcter més local que nodreixen el programa d’actes d’autenticitat i d’una senya d’identitat purament sitgetana. Les rues infantils són garanteixen el futur de la festa per dècades exhibint una gran varietat de disfresses i creativitat. I el dissabte de carnaval té un gran protagonista, el fardo sitgetà amb la tradicional Cursa de Llits Disfressats i altres activitats per fer gaudir la gresca a tothom.

El Carnaval de Sitges se celebra ininterrompudament des del 1976, en un format proper al que coneixem avui dia. No obstant això, el document més antic referent a la celebració és del segle XV, i es pot constatar que la vila del Garraf ha celebrat el Carnaval de forma ininterrompuda durant més de 100 anys, ja sigui al carrer, portes endins de les entitats o amagades sota un altre nom durant la Guerra Civil, quan va ser gairebé anecdòtic.

Però la festa és ben viva i aquest any s’han posat sobre la taula dos reptes importants per al Carnaval de Sitges: el sexisme i el consum d’alcohol. El Carnaval de Sitges vol ser una festa lliure de masclisme i de LGTBIFÒBIA i ha endegat la campanya La Disbauxa ens fa iguals, amb la que convida a participar en la creació de la #PlaylistNoSexista del Carnaval. Tothom qui ho desitgi pot afegir les cançons més carnavaleres i ballables en la playlist col·laborativa de l’Ajuntament de Sitges a Youtube. Es tracta d’una iniciativa pensada per a que les sitgetanes i els sitgetans puguin celebrar el Carnaval a casa amb una llista de reproducció inclusiva i feminista. El Carnaval de Sitges també vol vetllar per la bona imatge de l’espectacle. Per això ha obert el debat entre entitats sobre el consum d’alcohol: l’Ajuntament de Sitges vol posar al dia el protocol del Carnaval per regular el seu consum a les rues. Es busca el màxim consens possible per poder celebrar un ‘Carnaval 0/0’.