Cinema fantàstic

Els cineastes Edgar Wright i Neil Marshall rebran el Premi Màquina del Temps al Festival de Sitges

‘Cerdita' de Carlota Pereda i la coproducció catalana ‘As bestas' de Rodrigo Sorogoyen arribaran al certamen

Els cineastes Edgar Wright i Neil Marshall rebran el Premi Màquina del Temps al Festival de Sitges. ACN

Els cineastes Edgar Wright i Neil Marshall rebran el Premi Màquina del Temps al Festival de Sitges. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els cineastes Edgar Wright i Neil Marshall rebran el Premi Màquina del Temps de la 55a edició del Festival de cinema de Sitges. El certamen ha anunciat que projectaran cinema espanyol i català de gènere com l’”angoixant i pertorbadora” ‘Cerdita’, el debut de Carlota Pereda després del seu curtmetratge homònim guanyador del Goya i la coproducció catalana ‘As bestas’ de Rodrigo Sorogoyen, un thriller fosc i incòmode. S’estrenarà mundialment la mitologia fantàstica ‘Irati’ de Paul Urkijo, ‘Viejos’, el film de terror dirigit per Raül Cerezo i Fernando González Gómez, ‘Asombrosa Elisa’, de Sadrac González, ‘La paradoja de Antares’, de Luis Tinoco, i es projectarà l'esperada 'Halloween ends', de David Gordon Green.

El director, productor i guionista britànic Edgar Wright rebrà el Premi Màquina del Temps a Sitges 2022. Wright va obtenir reconeixement mundial per primera vegada amb la seva trilogia 'Three Flavours Cornetto', que consta de 'Zombies Party', 'Arma fatal' i 'Bienvenidos al fin del mundo', realitzada amb els actors Simon Pegg i Nick Frost, així com el productor Nira Park. Wright també va coescriure, produir i dirigir la pel·lícula de 2010 'Scott Pilgrim contra el mundo'. Amb Joe Cornish i Steven Moffat, va escriure 'Las aventuras de Tintín: El secreto del unicornio', de Steven Spielberg (2011). A més, va crear la película d’acció criminal de 2017 'Baby Driver', que es va convertir en un èxit mundial de taquilla, i el 2021 va dirigir i coescriure, amb Krysty Wilson-Cairns, 'Última noche en el Soho'. El mateix any també va llançar la seva primera pel·lícula documental, 'The Sparks Brothers'.

El director de cinema de gènere Neil Marshall, també serà reconegut amb una Màquina del Temps. La seva carrera es va iniciar fa més de vint anys amb 'Dog Soldiers', seguit pel gran èxit de taquilla 'The Descent', que va recaptar més de 50 milions de dòlars amb un pressupost de només tres milions. Marshall també és un dels directors més sol·licitats de la televisió actual, ja que va dirigir dos dels episodis més èpics de 'Joc de trons', els pilots de 'Black Sails', 'Constantine' i 'Timeless', i capítols d’'Hannibal' i 'Westworld' per a JJ Abrams. Al 2018, va dirigir i produir la luxosa nova versió de 'Lost in Space' per a Netflix i al 2021 va estrenar 'The Reckoning'. Sitges 2022 estrenarà 'The Lair', un retorn als orígens sobre una pilot que ha de sobreviure dins un búnker on s’hi amaguen armes biològiques. 

Programació

Segons han explicat, Sitges 2022 rebrà les “últimes novetats” del cinema de gènere internacional. L’òpera prima de Goran Stolevski, ‘You Won't Be Alone’, portarà una bona dosi de folk-horror al festival, ambientada en un aïllat poble de muntanya en la Macedònia del segle XIX i protagonitzada per Noomi Rapace. ‘After Yang’, la cinta de ciència ficció futurista de Kogonada amb Colin Farrell es veurà a Sitges, un film "delicat" sobre un món post-humà. El thriller psicològic ‘Resurrection’, dirigit per Andrew Semans i amb "grans interpretacions" de Rebecca Hall i Tim Roth, renova el gènere “fugint de clixés en la història d’una dona d’èxit enfrontada a traumes del passat”.

Justin Benson i Aaron Moorhead, exponents de la ciència ficció de baix pressupost, tornen a Sitges amb ‘Something in the Dirt’, un "imaginatiu trencaclosques" amb fenòmens sobrenaturals. El futur postapocalíptic s’explora a ‘Vesper’, de Kristina Buozyte i Bruno Samper, distopia belga amb una fotografia “enlluernadora” que construeix un món després del col·lapse de l’ecosistema terrestre. També des de Bèlgica arriba ‘Megalomaniac’, cinta fantasmagòrica i gore dirigida per Karim Ouelhaj, vencedora de Fantasia 2022.

En el terreny del terror hi haurà propostes com la britànica ‘Enys Men’, de Mark Jenkin, un estudi hipnòtic i inquietant sobre la soledat. A ‘The Tower’, de Guillaume Nicloux, els habitants d’una torre d’habitatges s’adonen que un vel negre obstrueix totes les finestres i la porta principal de l’edifici. De Dinamarca arriba el terror social de ‘Speak No Evil’, on el director Christian Tafdrup garanteix “sadisme i crueltat”.

Cinema asiàtic, animació i documental

Les produccions asiàtiques arriben amb energies “renovades”. Des de Corea del Sud, el thriller ‘Emergency Declaration’, dirigit per Han Jae-rim, assegura acció dins un avió comercial que es veu obligat a fer un aterratge d’emergència. Un dels habituals del certamen, el japonès Takashi Miike, tancarà la trilogia ‘The Mole Song’ amb ‘Mole Song Final’, una comèdia "esbojarrada" sobre un policia d’incògnit que es converteix en yakuza. El taiwanès Chris Huang proposa amb ‘Demigod: The Legend Begins’ un film fantàstic d’arts marcials amb sorprenents efectes visuals sobre un metge que rep entrenament per convertir-se en un expert en espases.

La pel·lícula d'obertura de la secció Anima’t serà ‘Oink’, un film holandès dirigit per Mascha Halberstad en stop-motion sobre una nena de nou anys que rep com a regal del seu avi un porquet. La francesa ‘Princesse Dragon’, d’Anthony Roux i Jean-Jacques Denis, sobre una nena criada per dracs que viurà un viatge de descoberta, també es podrà veure al festival. Des de Colòmbia arribarà ‘La otra forma’, de Diego Felipe Guzmán, una història satírica per a adults que qüestiona els hàbits del món en què vivim.

Les propostes documentals passaran pel títol que obrirà Sitges Documenta ‘Lynch/Oz’, ‘Mad in Belgium’ i ‘Jurassic Punk’. De fet, la secció del festival torna a apostar pels documentals en aquesta edició amb treballs com ‘Boris Karloff: The Man Behind the Monster’ de Thomas Hamilton, ‘El cineasta perdido’ de Javier Pueyo i Valentine Iconaru i també es projectarà ‘El celo. Orchestrator of Storms: The Fantastique World of Jean Rollin’ de Dima Ballin i Kat Ellinger.

A Brigadoon hi tindrà lloc l’estrena dels llargmetratges ‘Pussy Cake’ dirigit per Pablo Parés i ‘Night of the Bastard’ d’Erik Boccio. El primer segueix una banda femenina de rock que haurà d’enfrontar-se a horrors més enllà de la realitat mentre que, el segon parla d’un reclús que lluitarà contra un culte assedegat de sang en una batalla contrarellotge per la supervivència.

Brigitte Lahaie

D’altra banda, el festival ha explicat que l’actriu francesa Brigitte Lahaie rebrà el Premi Nosferatu d’enguany.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local