Portal del Pardo

La seu del Museu Apel·les Fenosa del Vendrell recupera els esgrafiats barrocs de la façana oest

La inversió forma part Pla de renovació de Museus de Catalunya de Cultura

La seu del Museu Apel·les Fenosa del Vendrell recupera els esgrafiats barrocs de la façana oest. ACN

La seu del Museu Apel·les Fenosa del Vendrell recupera els esgrafiats barrocs de la façana oest. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Casa del Portal del Pardo, seu de la Fundació Apel·les Fenosa al Vendrell, ha recuperat els esgrafiats de la façana oest, que donen al carrer de les Quatre Fonts. És la primera fase d'un projecte integral d'adequació i millora del centre museístic. La intervenció ha estat cofinançada per Cultura, la Fundació Apel·les Fenosa i l'Ajuntament del Vendrell, i forma part del programa d'inversions per a la renovació museogràfica i d'infraestructures dels museus del Pla de Museus 2030 de la Generalitat. La Casa del Portal del Pardo és Bé Cultural d'Interès Nacional i és l'edifici més antic del municipi. La façana va ser revestida amb una rica ornamentació esgrafiada, que data de l'any 1786.

La decoració de la Casa del Portal del Pardo va ser iniciativa del cònsol de França a Barcelona, Jean-Baptiste Aubert, i la seva esposa, Gertrudis Trillas. La ornamentació i altres elements com una capella van servir per va renovar aquest palau renaixentista del segle XVI.

La casa havia sigut propietat de la família Nin, després va passar a mans de Josep Trillas, avi de la Gertrudis Trillas. El 1793 el matrimoni Aubert-Trillas va abandonar la casa en fugir d'Espanya. Els seus hereus la van vendre el 1823 a la família Guimerà, i l'any 1957 la va comprar l'escultor Apel·les Fenosa.

La renovació dels esgrafiats barrocs de la façana oest En aquesta fase, que ha tingut una durada de tres mesos, s'ha restaurat el mur i els esgrafiats de la façana oest, la que dona a les Quatre Fonts. Aquesta fase és la continuació de les anteriors intervencions realitzades a les terrasses, la gàrgola, i els esgrafiats de les façanes que donen al jardí, les del carrer Major, la col·locació de vidres protectors per visitar l’interior des de l’exterior, i l’acondicionament del jardí i els elements d’alarmes i senyalització així com la torre medieval.

La següent fase, que començarà el pròxim mes d’octubre se centrarà en la recuperació de la resta dels esgrafiats de la façana, la restauració de les arcades renaixentistes de les golfes de tot l’edifici, i de la torre del carrer Major.

Un cop enllestides totes aquestes obres de millora, els espais visitables de la casa seran molt superiors en comparació a l’espai museïtzat actual, concentrat de manera gairebé exclusiva a la planta baixa. D’aquesta manera, el públic podrà visitar l’espai ja existent a la planta baixa, el jardí, podrà pujar a la primera terrassa on veurà la capella barroca, la sala gòtica i el porxo blau, i continuarà el recorregut pujant a la darrera terrassa i accedir a les golfes on es troba la galeria de les arcades renaixentistes, la sala taller on dibuixava Fenosa i l'estudi de gravat de Nicole Fenosa. Finalment, es podrà accedir a la torre on hi ha una magnífica vista del Vendrell i el mar.

La suma de totes aquestes millores aportarà al Museu i a la Fundació Apel·les Fenosa una aproximació als seus conciutadans, persones visitants i turistes que podran contemplar tota la magnificència i riquesa arquitectònica i artística de la Casa del Portal del Pardo que alhora custodia l’obra i vida d’Apel·les i Nicole Fenosa.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local