Cineclub Sitges

Owen John Holden: “No és la mateixa experiència veure una pel·lícula a casa que veure-la al cinema”

Cineclub Sitges celebrarà el gener de 2023 el 10è aniversari posicionant-se com a entitat cinematogràfica referent del Garraf

Owen John Holden, del Cineclub Sitges. EIX

Owen John Holden, del Cineclub Sitges. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’entitat cinematogràfica Cineclub Sitges el gener de 2023 celebrarà el seu 10è aniversari, una trajectòria que l’ha posicionat com a referent de la cultura cinematogràfica a la comarca del Garraf. El 2014, després d’un any de vida, va apostar per projeccions tant independents com comercials en versió original i subtitulada. Actualment, forma part de la cooperativa Cinema 4 You i gestiona el Prado, el Retiro, el cinema de Sant Pere Ribes i la Bòbila (les Roquetes). Un dels organitzadors i programador del Cineclub Sitges, Owen John Holden, ens explica com van ser els inicis i com és la situació actual de Cineclub Sitges i quina relació té ell amb el sector cinematogràfic.

Al mes de gener de 2023 el Cineclub Sitges farà 10 anys que forma part de la cultura cinematogràfica de la vila i la comarca. Com es va impulsar?

Cineclub Sitges va néixer al gener de l’any 2013 principalment per la manca del sistema en versió original a Sitges. La iniciativa va començar oferint cada 15 dies una projecció de cinema menys comercial, ja que apostava preferentment pel cinema independent; fins que l’any 2014, l’exhibidor del cinema Prado va marxar i l'entitat centenària va proposar a Cineclub gestionar la programació comercial. A partir d’aquest moment, comença a alternar la versió original amb la doblada en totes les sessions. Això va aconseguir fidelitzar els espectadors i augmentar les xifres. Va tenir en compte que tot i que es decantava pel cinema independent, havia d’endinsar-se en el comercial.
Actualment, des del passat mes de gener forma part d’una cooperativa anomenada Cinema 4 You, que gestiona quatre sales de cinema de la comarca del Garraf: el Prado, el Retiro, el cinema de Sant Pere Ribes i la Bòbila (les Roquetes).

Quina és la situació del Cineclub a la comarca del Garraf després d’una trajectòria de deu anys?

Cineclub és referent a la comarca en la indústria cinematogràfica i forma part del sector cultural tant de Sitges com del Garraf. Durant aquests últims anys, excepte alguns casos de pel·lícules de renom, s’ha notat molt la falta d’assistents a la sala, especialment a causa de la pandèmia.
Les persones, després del confinament provocat per la crisi sanitària i haver d’adaptar-se a les plataformes digitals, s’han habituat a quedar-se a casa i apostar per aquestes alternatives a l’hora de consumir productes audiovisuals. Això ha comportat que el consum hagi canviat. Actualment, en un període postpandèmic, la vida de les sales està millorant una mica, però, tot i això, ve un 50% menys que abans de la pandèmia.

I quines estratègies es fan per recuperar el públic?

Estem contínuament buscant fórmules perquè les persones s’interessin a venir a les sales i trobin els incentius d’una pantalla de cinema, ja que s’ha de tenir en compte que no és la mateixa experiència veure una pel·lícula a través d’una plataforma digital a veure-la en una sala de cinema, t’aporta sensacions, valors i cultura.
Oferim pel·lícules en versió original i subtitulades i intentem donar-li un valor afegit, sigui per la temàtica o perquè és molt demandada, per exemple, convidant a una persona relacionada. També fem actes diferenciadors, com un festival LGTBI que es diu Endimaris Sitges, on oferim sessions de temàtica del col·lectiu, i ho fem  conjuntament amb el Casino Prado Suburense i amb Color Sitges Link. Enguany hem celebrat l’Script Lab, una jornada per reivindicar el paper dels guionistes. Per altra banda, per valorar el Cineclub Sitges, hem volgut fer projeccions amb la col·laboració d’entitats locals.
Actualment, estem preparant una celebració especial a causa del desè aniversari del Cineclub Sitges, amb noves iniciatives, com una targeta de fidelització per les quatre sales de cinema que gestionem.

Quines són aquestes col·laboracions amb entitats locals?

Són col·laboracions tractant temàtiques diverses, com el dia de la dona, el Fotomaig o el dia de la lluita contra el vih. Intentem cercar aquells moments o celebracions que puguem vincular amb una pel·lícula i convertir-ho amb un esdeveniment. Aquesta iniciativa agrada molt a la ciutadania i a més a més, per aquest apropament del cinema a les entitats ens van premiar als premis Sitges.

Actualment, és l’organitzador de Cineclub Sitges i forma part del consell rector de la cooperativa Cinema 4 You. Des de quan té aquesta relació amb el cinema?

La meva relació amb el sector cultural de Sitges em va conduir a endinsar-me en aquesta indústria. Des de molt jove tinc passió pel sector cinematogràfic, quan era petit anava als dos cinemes de Sitges a veure totes les estrenes i d’adolescent a Barcelona a veure pel·lícules originals en versió subtitulada.
Començo en aquest sector l’any 2013 com a col·laborador del Cineclub i ara soc membre de la junta i soci de la cooperativa Cinema 4 You. L’any 1994 vaig entrar a l’equip de voluntariat del Festival de Cine de Sitges i ja fa 10 anys que treballo com a coordinador de l’equip de voluntaris d’aquest certamen.

I en quins altres projectes en relació amb el cinema ha estat involucrat?

Vaig fer un programa a la ràdio Maricel anomenat “Emissió impossible”, després en la meva etapa en el Canal Blau vaig tenir una secció de cinema i he estat de coordinador de voluntaris en el Festival Jardins Pedralbes.

Què destacaria de la seva trajectòria?

Festival de Cine de Sitges m’ha permès aprendre molt d’aquesta indústria i conèixer a moltes persones. Pel que fa al Cineclub he après sobre com funciona el sector de l'exhibició cinematogràfica a Espanya, un món molt complicat per temes estratègics.

En quina posició es troba el cinema català a la comarca?

ha persones que critiquen que hi ha poc cinema en català i considero que s’ha de tenir clar que perquè els cinemes programin sessions catalanes, hi ha d’haver espectadors interessats. És a dir, s’acostuma a programar poc en català perquè compten amb un públic molt reduït.
A Sitges fem el Cicle Gaudí, amb pel·lícules de producció catalana. A partir del gener de 2023 farem dues sessions de cada pel·lícula per animar a les persones que donin suport a les produccions catalanes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local