Atenció ciutadana

La Diputació lliura el projecte executiu de la restauració de l’antiga botiga del Castell de Cubelles

Aquest document permetrà al Consistori a desencallar la licitació de les obres que han d’acollir la nova oficina d’atenció ciutadana

La Diputació lliura el projecte executiu de la restauració de l’antiga botiga del Castell de Cubelles. Ajuntament de Cubelles

La Diputació lliura el projecte executiu de la restauració de l’antiga botiga del Castell de Cubelles. Ajuntament de Cubelles

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Diputació de Barcelona, a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), ha lliurat a l'Ajuntament de Cubelles, el projecte bàsic i executiu de restauració de l’antiga botiga del castell, un conjunt d'edificacions bastides entre finals del segle XVIII i mitjan segle XIX en l’indret on antigament hi havia el clos de la fortalesa, un recinte tancat i envoltat per un fossat que contenia diferents edificacions subsidiàries del castell.

El projecte té com a objectiu restaurar i rehabilitar les conegudes com a cases del Castell, actualment de propietat municipal, per a destinar-les a l'oficina d'atenció ciutadana. Les actuacions previstes en el projecte preveuen una inversió de 715.000 euros.

L'obra incorpora un seguit d'intervencions per conservar, protegir, recuperar i posar en funcionament aquest edifici que disposa d’una superfície de 380 metres quadrats construïts, per a nous usos administratiu sense perdre el seu valor històric, arquitectònic o documental. La intervenció també preveu el desmuntatge parcial d'algunes construccions del pati de l’antiga botiga, adossades al castell, fruit d’ampliacions per convertir-la en habitatges.

L'antiga botiga, que l’ajuntament va adquirir fa uns anys de mans privades i que estaven abandonades, ha patit un lent però progressiu deteriorament dels seus sistemes constructius a causa d’aquesta falta de manteniment. El mal estat de la coberta i les filtracions d'aigua augmenten el perill d'esfondrament dels sostres de fusta. La pèrdua de revestiment exterior és cada vegada creixent degut a la falta de conservació, com també la mala evacuació i el mal estat de conservació han influït negativament en els punts on l'edifici s'adossa a les façanes del castell.

El conjunt està inclòs en el Catàleg i Pla especial de protecció del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Cubelles on es defineix un àmbit de protecció tant exterior com interior, a més de considerar-se entorn d'un element catalogat i àrea arqueològica degut a l'existència d’una vil·la romana sota la construcció del castell i el seu entorn immediat.

El castell de Cubelles

Tot i que el castell de Cubelles apareix documentat el 1042, les excavacions arqueològiques realitzades pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona en la dècada de 1990 com a estudi previ a la restauració del castell, van confirmar unes ocupacions d'època romana, posteriors al 125 aC, moment en que es duu a terme la romanització de l'ager de Tarragona.

Les estructures trobades es relacionen amb una vil·la romana que durant el segle III va patir una transformació profunda amb la construcció d'un conjunt hidràulic que avui en dia encara es conserva al soterrani del castell, on es van aprofitar les cisternes romanes.

Entre el segle XIII i XVI es construeix una torre rodona i altres dependències sobre les restes d'aquelles cisternes, que configuren una part del conjunt actual del castell. En època moderna el castell perd la funció militar i esdevé un centre de control i administració de les terres de la zona. Els propietaris del conjunt foren diferents famílies nobiliàries de nissagues aristocràtiques catalanes, l’última d'elles els Desvalls, a partir del 1774.

Al segle XX es van dur a terme ampliacions annexes dels habitatges per cobrir les necessitats del moment, la dècada de 1980 va ser l'última que la família Desvalls va estiuejar als habitatges. El 1989 tot el conjunt, amb el castell inclòs, es va vendre a l'Ajuntament qui va arribar a un acord amb la Diputació de Barcelona per a la seva conservació i rehabilitació. Des de llavors han estat en desús si bé s'ha rehabilitat les cobertes del Castell i la planta baixa i segona planta per fer-hi visites, el pati de ponent i les quadres i, en breu, es recuperarà la plaça del Castell que va patir un esfondrament parcial a causa d'unes fortes pluges. Aquest projecte es culminarà amb la posterior reforma de la plaça del Castell, que també està en fase de redacció del projecte per part de la Diputació. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local