Coordinadora de Colles Castelleres

El Parlament aprova mesures per millorar l’assistència sanitària a les actuacions castelleres

Aquesta iniciativa respon a la manca de regulació actual sobre els dispositius sanitaris mínims en aquest tipus d'esdeveniments, malgrat que cada any es realitzen al voltant de 1.000 diades

El Parlament aprova mesures per millorar l’assistència sanitària a les actuacions castelleres. CCCC

El Parlament aprova mesures per millorar l’assistència sanitària a les actuacions castelleres. CCCC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquesta setmana una proposta de resolució per ampliar el contingut del Decret 30/2015, amb l’objectiu de garantir una assistència sanitària mínima i adequada durant les actuacions castelleres. Aquesta iniciativa respon a la manca de regulació actual sobre els dispositius sanitaris mínims en aquest tipus d'esdeveniments, malgrat que cada any es realitzen al voltant de 1.000 diades i s’enlairen prop d’11.000 castells per part de més de 100 colles.

La proposta, impulsada pels grups parlamentaris de Junts i ERC amb la complicitat de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), estableix criteris segons el tipus d’actuació. Així, per a una diada amb una sola colla i castells no límit, caldrà una ambulància de tipus B (suport vital bàsic). En el cas de dues colles amb castells no límit, s’exigirà una ambulància de tipus B i una de tipus C (suport vital avançat). Per a grans actuacions amb tres o més colles i castells límit, es recomana un punt mèdic avançat i dues ambulàncies per cada dues colles.

Albert Torres, president de la CCCC, ha celebrat l’aprovació afirmant que “l’ampliació del decret vigent posiciona les recomanacions de la CCCC a rang de llei i protegeix a les colles independentment del seu nivell econòmic”. Torres també ha recordat que, malgrat el creixement i complexitat dels castells, les caigudes s’han reduït fins a un 2% l’any 2024, mostra dels esforços de les colles per minimitzar riscos.

Per la seva banda, la doctora Sílvia Simó, assessora de l’Àrea Mèdica de la CCCC, ha destacat la importància de coordinar els equips sanitaris de les colles amb els dispositius oficials: “Això permet una atenció immediata en casos greus i evita col·lapsar els serveis d’urgències amb lesions lleus que poden ser tractades in situ”.

La resolució també preveu reforçar la col·laboració amb centres de recerca per millorar la protecció dels castellers. Entre les mesures destacades hi ha la revisió dels cascos, per millorar-ne l’ajust i ampliar la protecció al front i contorn ocular, així com la promoció de terres atenuants i xarxes d’assaig.

Finalment, s’insta el Govern a obrir una línia de subvencions per invertir en seguretat als locals de les colles i garantir la presència de desfibril·ladors automàtics. “És una mesura per garantir la seguretat de manera uniforme, independentment del nivell econòmic de cada colla”, ha conclòs Torres.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió
FREDERIC LLOPART

Sira

  • 23-04-2025


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local