SITGES

Mor el dibuixant Antonio Mingote Barrachina

L'acadèmic de la RAE va néixer l'any 1919 a Sitges i ha mort avui a Madrid

Redacció 03-04-2012 17:02 Lectures 1118

Arxivat a:

Reial Acadèmia Espanyola. Mor el dibuixant i escriptor Antonio Mingote Barrachina

Reial Acadèmia Espanyola. Mor el dibuixant i escriptor Antonio Mingote Barrachina

Antonio Mingote era fill del músic Ángel Mingote, natural de Daroca, i de Carmen Barrachina, escriptora nascuda a Batea, però la família es va establit a Sitges, on va néixer fa 93 anys el dibuixant. De ben jove es va afeccionar a la lectura i va aprendre a dibuixar de forma autodidacta. Va passar la seva infantesa entre Daroca, Calataiud i Terol, on va estudiar.

Antonio Mingote ocupava també la cadira la cadira 'r' de la Reial Acadèmia Espanyola des de 1987. Al desembre de 2011, el Rei don Joan Carlos li va concedir el títol de Marquès de Daroca. 

Dibuixant i escriptor, Antonio Mingote va ser col·laborador assidu del diari ABC durant més de mig segle. Va dirigir la revista Don José (1955) i va crear el Premi Mingote (1967). Va rebre el doctorat honoris causa per les Universitats d'Alcalá d'Henares i Rei Juan Carlos de Madrid.

Va escriure obres de ficció —Las palmeras de cartón (1948), Adelita en su desván (1991)—  i llibres de divulgació: Historia de la gente (1955 i 1984), Historia de Madrid (1961), Historia del traje (1963), Hombre solo, Hombre tranquilo (1976), El mus: historia, reglamento, técnica, vocabulario (1980).

Al llarg de la seva vida va rebre nombrosos reconeixements: Cruz de Caballero de l'Ordre d'Isabel la Catòlica (1961); Premi Ondas (1976); Premis Juan Colom, Larra i Víctor de la Serna (1979); Premi Nacional de Periodisme (1980); Premi Iberoamericà d'Humor Gràfic "Quevedos" (1988); Medalla d'Or al Mèrit Artístic (1988); Medalla d'Or de l'Ajuntament de Madrid (1995); Ploma d'Or, del Club de l'Escriptura (1999); Premi Lucca de Tena (2002); Medalla d'Or de les Belles arts (2002) i Medalla d'Or de la Comunitat de Madrid (2010), entre altres premis i distincions.

La Fundació Universitat d'Alcalá d'Henares li va nomenar, al febrer de 2012, president d'honor de l'Institut Quevedo de l'Humor.


Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Una sentència dóna suport a una escola bressol que va denegar la matrícula a un nen no vacunat. El jutjat Contenciós Administratiu de Barcelona ha conclòs que els pares del menor obliden els drets dels altres, i pretenen imposar una opció minoritària -la de no vacunar-, per sobre del dret a la salut de la resta d'infants i les seves famílies

Què et sembla que una escola bressol pugui denegar la matrícula a un nen no vacunat?


Malament