SITGES

Brigadoon 2012, el documental com a referent d'horror

VD. Sunday Morning Massacre

VD. Sunday Morning Massacre

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La secció Brigadoon del Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya continua apostant per les propostes cinematogràfiques més diverses (en els formats DVD i Blu-Ray) i, molt especialment, pel curtmetratge, que compta amb un guardó propi, el Premi Brigadoon Paul Naschy, i pel documental, que gaudeix en aquesta edició d'una presència molt destacada.

Com a complements: xerrades, presentacions, el Premi Honorífic Nosferatu, els cicles i retrospectives més variats i la popular Zombie Walk, que tindrà lloc el divendres 12 d'octubre. Tota una festa, d'accés lliure, per als amants del gènere. Les projeccions dels curtmetratges a competició que opten al Premi Brigadoon Paul Naschy i que tenen lloc el primer cap de setmana del Festival, compten en aquesta edició amb títols com Curvas, de David Galán, Estigma, de Sara Ibáñez, Gire a la izquierda, de Paulo Morgue, Banana Motherfucker, de Fernando Alle i Pedro Florencio, Bariku Light, de Asier Abio, o Zona de caza, de Jordi O. Romero. Una selecció que demostra, un any més, la bona salut del planter de nous cineastes que s'inicien en el gènere. Al costat d'aquests nous talents, Brigadoon dedica, a través del Premi Nosferatu, un espai al reconeixement d'una carrera cinematogràfica emblemàtica, la de l'actriu catalana Teresa Gimpera (Igualada, 1936), que aquest any rep el guardó honorífic. Gimpera és un dels rostres més recordats del fantàstic espanyol de la dècada dels 70, amb títols com La casa de las muertas vivientes, d'Alfonso Balcázar, o La tumba de la isla maldita, de Julio Salvador. Ambdós títols podran degustar-se en el marc del Brigadoon.

El cinema de gènere fet a Espanya durant els anys 70 serà també el protagonista dels homenatges que Brigadoon realitzarà al director desaparegut Miguel Iglesias Bonns i als actors Lina Romay i Frank Braña. Presagio, una de les primeres aportacions del cinema fantàstic espanyol al tema de la parapsicologia, i Desnuda inquietud, dos dels títols més significatius dirigits per Bonns, es projectaran al Festival. Lina Romay, parella i musa de Jesús Franco, serà recordada a través de les pel·lícules Exorcism i Lorna... The Exorcist, dirigides per Franco. El veterà director madrileny també presentarà, en première mundial, les seves dues últimes pel·lícules, La cripta de las condenadas (I y II), on un grup de dones viuen tancades en la cripta d’un cementiri, condemnades per una antiga maledicció. El tercer dels homenatges té com a protagonista Frank Braña, amb la revisió del film Santo contra el Doctor Muerte, de Rafael Romero-Marchent. Un altre realitzador que estarà d'estrena és César del Álamo, amb el seu giallo Buenas noches, dijo la señorita pájaro, una història fabricada amb l’estructura de les nines russes i a ritme de munta nya russa.

Les estrenes internacionals constitueixen un dels plats forts de la secció Brigadoon, amb cintes de terror independent que no deixaran indiferent a l'espectador. En première mundial es presentaran Torture Chamber, de Dante Tomaselli, amb un sacerdot catòlic que intenta guarir el seu germà petit posseït, i Thanatomorphose, d'Eric Falardeau, la història d'una dona jove i formosa que s'adona que la seva pell es va podrint. Altres propostes són Community, de Jason Ford, que segueix les investigacions de dos estudiants de cinema que s'endinsen en un terrirori alimentat per tota mena de llegendes urbanes; Cell Count, de Todd E. Freeman, al voltant d'un tractament mèdic extrem en un entorn terrorífic i confús, o Saturday Morning Massacre, de Spencer Parsons, film de fenòmens paranormals i morts brutals en una escola abandonada. A Brigadoon no hi faltaran els zombies, amb les estrenes d'A little bit zombie, de Casey Walker, Osombie: The Axis of Evil Dead, de John Lyde, amb un Osama Bin Laden tornat de la tomba amb la intenció de crear un exèrcit de zombies, i les japoneses Undertaker, de Naoyoshi Kawamatsu, i Zomvideo, de Kenji Murakami.

El documental tindrà en aquesta edició de Brigadoon una forta presència, reunint un gran nombre de propostes tant estatals com internacionals. Els títols que es podran veure sónUn chico de portada (El arte de Macario Gómez) de David Muñoz, Contra el tiempo de José Manuel Serrano Cueto, DJ XL5’s Italian Zappin’ Party de DJ XL5, Indie Game de James Swirsky i Lisanne Pajot, Lentejuelas de sangre d'Eduardo Gión, The Long Road Back from Hell: Reclaiming Cannibal Holocaust de Xavier Mendik, More Brains! A Return to the Living Dead de Bill Philputt, Nightmare Factory de Donna Davis, Ray Harryhausen Special Effects Titan de Gilles Penso i L'últim refugi de Marc Barceló i Josep Serra.

Brigadoon celebra els quinze anys de vida de la productora nord-americana The Asylum, especialitzada en produccions de terror de baix pressupost però amb resultats remarcables i col·laboradora de canals de televisió com Syfy Networks, Lifetime Televisions o MTV. The Asylum és ja una referència indispensable del fantàstic contemporani, i en el marc del Festival es projectaran 2-Headed Shark Attack, de Christopher Douglas-Olen Ray, Abraham Lincoln vs. Zombies, de Richard Schenkman, The Haunting of Whaley House, de Jose Prendes, Mega Shark vs. Crocosaurus, de Christopher Douglas-Olen Ray i Nazis at the Center of the Earth, de Joseph J. Lawson.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local