Dia Internacional de les Dones

Els Xicots commemoren el Dia de les Dones amb un emotiu homenatge a Josefa Parera

Va ser un acte emotiu, que va comptar amb una part més acadèmica, amb conferències al voltant del paper de la dona en temps de conflicte i en el franquisme

Els Xicots commemoren el Dia de les Dones amb un emotiu homenatge a Josefa Parera. Emma Pagès

Els Xicots commemoren el Dia de les Dones amb un emotiu homenatge a Josefa Parera. Emma Pagès

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els Xicots de Vilafranca van homenatjar ahir migdia Josefa Parera Rovirosa, en la segona edició de l'Homenatge Carme Alomà, en el marc del Dia Internacional de les Dones. Va ser un acte emotiu, que va comptar amb una part més acadèmica, amb conferències al voltant del paper de la dona en temps de conflicte i en el franquisme, i també amb una actuació castellera protagonitzada per les dones de la colla, que van alçar un 5 de 6 i un 4 de 6.

La vilafranquina Josefa Paera, de 95 anys, va rebre el reconeixement en representació de les moltes dones que van patir les conseqüències de la derrota de la República, només per ser dones, o també filles i parelles de republicans empresonats o afusellats. Sobre aquesta qüestió va versar la primera conferència, a càrrec de la historiadora Belén Moreno, qui va concloure que gràcies a dones com la Josefa les generacions posteriors de dones han tingut més llibertat i dret a decidir per elles mateixes.

La segona ponència, a càrrec de la historiadora Rosa Toran, va tractar sobre la duresa de l'exili, en què sovint les dones eren separades de les seves parelles i havien de sobreviure amb dificultats amb els seus fills. Finalment, la metge rural colombiana María del Rosario Vázquez va parlar de la violència que pateixen les dones en els conflictes, on solen ser tractades com a botí de guerra, i del paper que tenen en la construcció de la cultura de la pau.

En nom dels Xicots de Vilafranca, la presidenta Esther Vicente va reivindicar la funció social de les colles castelleres, que comporta que la seva activitat moltes vegades vagi més enllà dels castells. L'Homenatge Carme Alomà ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Vilafranca, l'Amical Mauthausen i altres camps, i Amnistia Internacional del Penedès.
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local