VINSEUM

La talla romànica de Sant Joan torna a Vilafranca després de la restauració al MNAC

L'origen desconegut, la peça és una talla en fusta de perer que data del segle XII i representa Sant Joan Evangelista

Roda de premsa de l'exposició Jo, Joan Capítol 3. Vinseum

Roda de premsa de l'exposició Jo, Joan Capítol 3. Vinseum

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La talla romànica de Cant Joan Evangelista torna a Vilafranca del Penedès després d'haver estat objecte d'una restauració acurada i d’una anàlisi científica de materials, dirigida per l’equip tècnic del MNAC. Aquesta intervenció ha aportat nova llum a la seva història. El cas d’aquesta talla excepcional posa de manifest que la recerca científica als museus és indispensable per tal d’ampliar els coneixements del patrimoni que guarden.

Tot i l’avenç que ha suposat en el seu coneixement, la investigació no acaba en aquest punt, ja que els tècnics continuen sense resoldre tots els enigmes que amaga la talla romànica. L'origen desconegut, la peça és una talla en fusta de perer que data del segle XII i representa Sant Joan Evangelista

De fet, la talla retorna aquest divendres amb una exposició que ja ha passat pel Museu Nacional d’Art de Catalunya amb gran èxit, Jo, Joan. Aquesta exposició pretén cosir la història d’una obra singular de l’art romànic català. Jo, Joan. Capítol 3 parla de les darreres aportacions documentals sobre aquesta escultura, però també destaca les causes que la porten a Vilafranca i, sobretot, ens convida a prendre consciència de les llums i les ombres dels seus orígens remots.
El sant Joan evangelista ha tornat per quedar-se, i és per això que el següent capítol d’aquesta història serà el retorn de la peça a les sales de l’exposició permanent de Vinseum.

 

 

 

 

 

 

 

 


Fitxa tècnica


Sant Joan Evangelista

Segle XII

Origen desconegut (Pirineus occidentals catalans?)
(adquirida per Manuel Trens a un antiquari de Tremp, Pallars Jussà)

Talla en fusta de perer amb restes de policromia

97’8 x 29’2 x 33’5 cm

Donació de Manuel Trens a Vinseum - Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, Vilafranca del Penedès, inv. MV-3357

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local