Emociones en serie

El vilafranquí Manel Güell publica un assaig que defensa que darrera de tota decisió ètica s’amaga una emoció

La presentació del llibre es farà el dijous dia 9 de març de 2017 a la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca del Penedès

Es tracta d’un assaig on l’autor proposa un diàleg entre les emocions i les decisions ètiques, un diàleg entre la psicologia i la filosofia

Manel Güell Barceló. EIX

Manel Güell Barceló. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El vilafranquí Manel Güell ha publicat el seu darrer llibre: Emociones en serie. De la inteligencia emocional a la inteligencia ética  a l’Editorial Comanegra de Barcelona. Es tracta d’un assaig on l’autor proposa un diàleg entre les emocions i les decisions ètiques, un diàleg entre la psicologia i la filosofia. La tesis del llibre és que darrera de tota decisió ètica s’amaga una emoció. Així per exemple la ira i la ràbia ( emoció) que ens provoca un abús de la dignitat de les persones ens genera el valor de la justícia, ja que fem accions per evitar aquest abús. I també l’emoció de la simpatia pels altres és el fonament del valor ètic de la solidaritat. Seguint aquest argument es pot concloure que una persona  amb una bona intel·ligència emocional prendrà també millors decisions ètiques i per això es pot parlar de manera metafòrica del concepte de  “intel·ligència ètica”. Els arguments per defensar aquesta tesis es basen en els darrere aportacions de la neurociència, la psicologia i dels autors clàssics de filosofia que han relacionat l’ètica amb les emocions, des de Aristòtil a Spinoza i Hume.

La tesis del llibre s’exemplifica amb les conductes dels personatges de les sèries de televisió i també en els anàlisis de les conductes de les persones en la seva vida quotidiana. Per exemple, darrera la conducta de preocupar-se pels altres dels personatges de Glòria o de Cameron de la sèrie Modern Family s’amaguen les emocions de compassió, afecte, alegria, tendresa que són els pilars del valor de la generositat i del valor de tenir cura dels altres. I darrera de les persones que són voluntàries a una ONG, a una entitat cívica del seu barri succeeix el mateix esquema del valor ètic de la solidaritat  i les emocions de compassió i d’afecte.

El llibre està estructurat en dues parts. La primera tracta sobre què són les emocions, què són l’ètica i la moral i la relació que existeix entre la intel·ligència emocional i l’ètica. Sobre el concepte d’intel·ligència emocional, Manel Güell ja va publicar  ¿Tengo intel·ligència emocional” ( Paidós, Barcelona, 2013) on desenvolupa àmpliament aquest conceptes.

La segona part del llibre analitza els valors ètics de la honestedat, la justícia, la solidaritat, la dignitat i la llibertat i les emocions que les justifiquen: vergonya, por, orgull, alegria, afecte, ràbia, compassió, tristesa, simpatia, tendresa i les seves variants i matisos. L’estil del llibre és divulgatiu, amb llenguatge clar i entenedor i al mateix temps rigorós amb referències precises dels filòsofs, neuròlegs i psicòlegs que han tractat aquesta temàtica.

La presentació del llibre tindrà lloc el proper dijous dia 9 de març a  les 19,30h  a la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca del Penedès. L’acte de presentació consistirà en una breu conferència de l’autor sobre la tesis del llibre, acompanyada de projeccions de fragments de les sèries de televisió que es citen n el text com exemples de la relació entre les decisions ètiques dels personatges i les seves emocions.

Manel Güell Barceló

Manel Güell Barceló és formador, coach d’equips i professor associat a la Universitat de Barcelona (UB). Treballa com a professional autònom dissenyant i impartint cursos de formació a l’administració pública, empreses i en els àmbits educatius, de sanitat i serveis socials. Ha publicat: Emociones en sèrie. De la intel·ligència emocional a la intel·ligència ética. (Comanegra), ¿Tengo inteligencia emocional?. (Paidós), Desconeix-te tu mateix: programa d'alfabetització emocional (Edicions 62), ¿Per què he dit blanc si volia dir negre? Tècniques assertives per al professorat i els formadors (Graó)  El món des de Nova Zelanda. Tècniques creatives per al professorat (Graó), El arte y la belleza. Para entender el arte a través del diálogo filosófico. (Octaedro) i diversos programes educatius de filosofia, psicologia i ètica a les editorials Teide i Octaedro. En l’àmbit local ha publicat una història del teatre vilafranquí, una monografia sobre l’autor teatral  Eduard Vidal i Valenciano i una història de la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca del Penedès 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local