Festa Major 2017

La imatge de Santa Tecla es trasllada avui al carrer Jesús

El lingüista , professor i investigador Ignasi Mª Muntaner rebrà oficialment aquest dijous el títol honorífic de Fill Adoptiu de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El trasllat de la imatge de Santa Tecla a l’emplaçament escollit per la pendonista Immaculada Almiñana, al carrer Jesús, 20, és un dels moments simbòlics de la festa. El trasllat tindrà lloc aquest dimecres a les vuit del vespre des de l’església parroquial per dirigir-se cap al Baluard, la Plaça de l’Ajuntament, el Cap de la Vila fins al carrer Jesús on s’inaugurarà l’exposició de la imatge.

Prèviament, a les set de la tarda al Centre Cultural Miramar, se celebrarà la xerrada I tu, els vols portar? per debatre els rols de gènere per Festa Major. La historiadora Alba Gràcia moderarà el col·loqui que pretén no només reflexionar sobre els estereotips de gènere a partir de les colles de gegants de Sitges, sinó que també vol plantejar un debat per saber què passa amb els rols de gènere quan el factor físic és determinat. Com funcionen les  colles només de dones geganteres (cas de les cubanites) i dels homes geganters?  Hi ha diferències? Quin perfil ha de tenir el ballador o balladora de les diferents colles ? quins són els requisits físics? Què passa amb les bèsties? La xerrada comptarà amb Joan Duran, representant del Consell del Patrimoni Festiu, Anna Sánchez i Maria Hernández, caps de colla dels Gegants Americanos, Pau Baqués com a cap de  colla dels Gegants Moros, Ricard Vicente  com a representant de la colla dels Gegants Cristians. La regidoria de Benestar i Família, juntament amb la Comissió de Festa Major i Santa Tecla, han organitzat aquesta xerrada que continua el canal de reflexió iniciat amb el col·loqui I tu dona vols ballar la moixiganga?

El lingüista , professor i investigador Ignasi Mª Muntaner rebrà oficialment aquest dijous el títol honorífic de Fill Adoptiu de Sitges en reconeixement a la seva tasca ingent per recopilar la toponímia de Sitges i també per la seva implicació al teixit associatiu i cultural de la vila. En un acte solemne al saló de plens, la corporació municipal farà públic el nomenat oficialment del lingüista. Muntaner va començar els seus estudis sobre la toponímia de Sitges per a la seva tesi doctoral i després la investigació es va convertir en el llibre Els noms de lloc del terme de Sitges i de les terres veïnes, publicat l’any 1986. Ignasi Maria Muntaner, però, va continuar l’estudi durant més de 30 anys per fer-ne una nova versió ampliada i actualitzada. Fruit d’aquest treball és l’obra El terme de Sitges i la seva rodalia: els seus noms de lloc , publicada el 2016 en dos volums. En aquesta publicació Muntaner ha recollit més de 4.000 topònims sobre Sitges, que doblen els de l’anterior edició. Aquesta obra representa la culminació d’una investigació filològica, històrica i geogràfica realitzada al llarg de quaranta-quatre anys. Així els seus estudis filològics juntament amb el seu interès per la història, la geografia i el territori, el configuren com un humanista dedicat a la docència, a la recerca i als treballs de divulgació focalitzats ens la toponímia -l’estudi dels noms de lloc-, en l’onomàstica –l’estudi dels noms propis-.

Aquest dijous l’Agrupació de Balls Populars de Sitges celebrarà la commemoració dels 25 anys del primer assaig de la Colla Jove de Castellers de Sitges, que tindrà lloc després de la Festa Infantil i del Vestim els Gegants Moros al Palau del Rei Moro, a les cinc de la tarda.

Al vespre, la música i el teatre seran els protagonistes, amb el ja tradicional Concert de Gralles (a càrrec dels grallers Canya d’Or (Reus) i Blanc Subur (Escola de Grallers de  Sitges)i el Ball de les Gitanes d’Antes. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local