Exposició a l'Agrícol

Vilafranca recorda el "Gran desfile del fuego" que va reunir l'any 1957 dracs i diables del Penedès a Granollers

Durant el mes de desembre, es podrà veure una exposició fotogràfica sobre la històrica cercavila en la que van participar les colles de Vilafranca, Vilanova, Sitges i l'Arboç

Vilafranca recorda el

Vilafranca recorda el "Gran desfile del fuego" que va reunir l'any 1957 dracs i diables del Penedès a Granollers . El Gran Desfile del Fuego

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Centre Artístic del Penedès, l’Agrícol, inaugurarà el proper divendres l’exposició fotogràfica «El Gran Desfile del Fuego», una mostra produïda per l’Associació granollerina l’Olla dels Pobres que han dut a la capital de l'Alt Penedès l’Associació de Cultura Popular COET i el mateix Centre Artístic del Penedès. A la inauguració, a les 20 hores, assistirà Paco Cruz, membre de l’Olla dels Pobres, i Ramon Felipó, qui va ser estar present a la gran desfilada que es va fer durant les fires de l'Ascensió de Granollers del 1957. Cruz i Felipó faran una visita comentada de l’exposició. I també és previst que assisteixi algun portador del Drac de Vilafranca que va participar en aquesta cercavila.

«El Gran Desfile del Fuego» va ser una cercavila de dracs i balls de diables que es va celebrar l’any 1957 a Granollers, durant el marc de les Fires de l'Ascensió. En aquesta cercavila van participar un gran nombre de grups de foc que hi havia en aquells moments a Catalunya: el Drac i els Diables de Vilafranca, les Maces i la Guita grossa de Berga, el Drac i els Diables de Sitges, el Drac de Vilanova i la Geltrú, els Diables de l’Arboç, el Drac d’un barri d’Igualada i el Drac d’Arenys de Munt.

Segons Paco Cruz, la cercavila es va realitzar per diversos carrers cèntrics de Granollers. Al migdia alguns balls de diables, com el de Vilafranca, van representar el seu ball parlat. A la nit també és va realitzar un Salt de Plens de Patum. Aquesta cercavila es va organitzar perquè el jutge de Granollers de l’època, Ramon Felipó, pare de Ramon Felipó, i l’alcalde de Granollers, Carles Font, van assistir el 1956 a una trobada de gegants a Manresa. En aquesta trobada va néixer la idea de fer el «Gran Desfile del Fuego» a Granollers. La família de l’alcalde Carles Font, era de Sitges, i per tant coneixedors del folklore penedesenc. Possiblement per aquest motiu, bona part dels balls i peces participants eren de la zona del Penedès.

L’exposició consta de diverses fotografies en blanc i negre i color, de gran qualitat artística. Aquestes fotografies provenen de tres arxius diferents: l’arxiu dels fotògrafs Brangulí, el fons fotogràfic de l’Arxiu Nacional de Catalunya i l’arxiu fotogràfica de la família de Montserrat Mas. La mostra es podrà visitar de dilluns a divendres, de les 17.00 h fins les 20.00 h, al mateix Centre Artístic del Penedès, Passatge Alcover número 2, fins al dia 31 de desembre.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local