Vinseum

Roser Capdevila, la popular creadora de les Tres Bessones, obrirà Les tertúlies a la terrassa de Vinseum

L’escriptora, pintora i il·lustradora de llibres infantils parlarà sobre “La nena que volia dibuixar”, un llibre en el qual fa memòria de la seva infància i joventut durant el primer franquisme

Els periodistes Malcolm Otero i Santi Giménez, el cantautor islandès Halldor Mar i el periodista Sergi Vicente completen el cartell del cicle que tindrà lloc els dimecres del mes de juliol

 Les tertúlies a la terrassa de Vinseum. EIX

Les tertúlies a la terrassa de Vinseum. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La pintora, escriptora i il·lustradora de llibres infantils, Roser Capdevila (Barcelona, 1939) serà la primera autora convidada a participar a l’edició d’enguany de les Tertúlies a la Terrassa de Vinseum que començarà dimecres, dia 4 de juliol, a les 20,15 hores i que es perllongarà durant tot el mes. En aquesta cita clàssica de l’agenda cultural vilafranquina, organitzada per Vinseum, Ràdio Vilafranca, Penedès Televisió, la Biblioteca Torras i Bages i La Cultural llibreria, hi participaran els periodistes Malcolm Otero i Santi Giménez, el cantautor islandès i presentador televisiu Halldor Mar i el periodista Sergi Vicente. Tots ells seran entrevistats per periodistes de Ràdio Vilafranca en el decurs d’unes vetllades que es podran seguir presencialment o a través de les ones de l’emissora vilafranquina. Les sessions finalitzaran amb la degustació d’una copa de cava o vi, gentilesa de Codorniu i Sant Josep Vins, i amb un tast de formatges gentilesa de Xerigots.

Formada a l’Escola Massana, Roser Capdevila es va fer popular com a creadora de Les Tres Bessones, però atresora una dilatada trajectòria com a pintora. En aquesta ocasió, Capdevila parlarà amb el periodista Josep Maria Soler sobre el seu llibre La nena que volia dibuixar (Angle Editorial, 2018) en el qual reflecteix com era la seva vida durant el primer franquisme. No en va, la pintora va néixer a Barcelona el mateix any 1939 en què va finalitzar la Guerra Civil i va començar la dictadura del general Franco. En aquest sentit, ella mateixa diu que en el llibre dibuixa “unes petites memòries per recopilar les imatges que tinc gravades a la memòria”. Així, aquest llibre de memòries presentat en forma de novel·la gràfica, l’autora fa un retrat de la vida quotidiana de l’època i parla de la família, l’escola, els jocs, les festes més destacades de l’any, el barri, les amigues o els estius a Sant Joan de Mediona, en un text en el qual la paraula i el dibuix es reforcen mútuament fins a aconseguir bastir un relat que, sense deixar de ser entranyable, reflecteix la grisor d’uns anys que van coincidir amb la infantesa i l’adolescència de l’autora.

Una vacuna contra la mitomania

El dimecres dia 11 de juliol serà el torn dels periodistes Malcolm Otero (Barcelona, 1973) i Santi Giménez (Barcelona, 1968), col·laboradors del programa Via lliure de RAC 1, que, en paraules del seu presentador, Xavi Bundó, practiquen una mena de “terrorisme biogràfic, perfectament documentat”. Així, aquest duo, que seran entrevistats pel periodista Sergi Anson, es dedica a furgar amb bon humor en el cantó fosc de personatges històrics que s’han erigit en models per a molts homes i dones del planeta. El resultat ha estat, fins ara, un parell de llibres: Il·lustres execrables i Més il·lustres execrables, publicats als anys 2017 i 2018 al segell editorial Rosa dels Vents. Si en el primer hi sortien Elvis, Churchill, Picasso, Frida Kahlo o Einstein, en el segon hi apareixen Mozart, Charlie Rivel, Rodríguez de la Fuente, Josep Pla o Karajan, entre una trentena de personatges sobre els quals Otero i Giménez ens mostren la seva cara més sorprenent i polèmica. Tot un exercici contra la credulitat i una reivindicació d’una lectura crítica de la realitat i de la història. Una vacuna contra la mitomania.

Un islandès que ha passat fred a Catalunya

Halldor Mar (Reykjavik, 1972) és un músic d’un país que, més enllà de les sagues vikingues i del fred, no és massa conegut entre nosaltres, però té un nivell de benestar i qualitat de vida dels més elevats del planeta. El seu nom s’ha fet popular, sobretot, arran de les versions en anglès d’alguns dels temes més coneguts de la Nova Cançó i des de fa poc ens acompanya cada dijous en el programa de TV3 Katalonski. De Halldor arriba ara un llibre (El món segons Halldor, editorial Bridge, 2018) en el qual explica la seva aventura a Catalunya i ens dona a conèixer alguns trets del seu país, alhora que ens mostra el seu caràcter observador, irònic i planer. Amb el cantautor islandès, que va arribar a Barcelona l’any 1986 per ampliar els seus estudis de guitarra clàssica i uns anys més tard, al 1993, va decidir quedar-s’hi, hi parlarà la periodista Clàudia Climent el dimecres dia 18 de juliol.

Fer de periodista a Xina

En la darrera sessió del cicle, prevista per al dimecres dia 25 de juliol, la periodista Caterina Tallon entrevistarà el també periodista i actual director de Barcelona TV, Sergi Vicente (Barcelona, 1975), que durant dotze anys va ser corresponsal de TV3 a Xina i va ser testimoni de les grans transformacions econòmiques i socials que va viure aquell país asiàtic. Sergi Vicente, el primer representant d’una televisió de l’Estat espanyol que va tenir una corresponsalia permanent a la República Popular de Xina, va publicar fa uns mesos Xina fast forward (Ara llibres, 2018), on aboca totes les experiències viscudes arran de viatjar arreu del país i de parlar amb molts ciutadans xinesos. Més enllà d’explicar-nos els canvis i les contradiccions del país, el llibre és una reflexió permanent sobre l’ofici de periodista i sobre la visió que des d’Europa es té d’un país tan fascinant com desconegut. En aquest sentit, el llibre es pot llegir com una anàlisi de l’actualitat i, a la vegada, com una memòria de vida.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local