Museus de Sitges

El Museu Maricel de Sitges reivindica la modernitat de l’art rossellonès de principis del segle XX

L'exposició ‘L’escultor Gustau Violet: art, pensament i territori’ reuneix més d’un centenar d’obres de l’artista transfronterer i altres autors coetanis

Pla curt de diverses obres exposades a la mostra ‘L’escultor Gustau Violet: art, pensament i territori’ al Museu Maricel de Sitges. Hydramedia

Pla curt de diverses obres exposades a la mostra ‘L’escultor Gustau Violet: art, pensament i territori’ al Museu Maricel de Sitges. Hydramedia

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els Museus de Sitges recuperen i reivindiquen l’art del Rosselló de l’època inicial del segle XX amb una exposició centrada en l’obra de Gustau Violet que obre portes aquest dissabte al Museu Maricel. ‘L’escultor Gustau Violet: art, pensament i territori’ es podrà veure fins el 21 d’octubre i agrupa 107 peces, tant seves com d’autors coetanis, procedents de museus catalans i francesos. La mostra posa en valor la relació entre els artistes del Rosselló i del Principat, centrant-se en la figura de Violet, considerat un gran influent en el nexe entre els dos territoris pel fet d’haver introduït algunes idees que posteriorment es van consolidar en el Noucentisme. L’exposició l’organitzen Museus de Sitges amb la col•laboració de l’Ajuntament de Sitges, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, i està comissionada per Ignasi Domènech, cap de Col•leccions dels Museus de Sitges, i la historiadora de l’art Ester Barón.

‘L’escultor Gustau Violet: art, pensament i territori’ presenta obres mai vistes abans al Principat de Catalunya i ofereix un resum de la modernitat que va representar la seva obra en l’art rossellonès de principis del segle XX, quan el Rosselló es va convertir en un laboratori d’experimentació, amb el mateix Violet adoptant un paper rellevant. La mostra és la més completa de l’època vista mai a Catalunya des que Miquel Utrillo va organitzar a la Sala Parés de Barcelona el 1905 l’’Exposició del artistes del Rosselló’.

A part de les obres de Violet, la mostra de Sitges també reuneix l’art d’Artistides Maillol, Paul Gauguin, Manolo Hugué, Esteve Terrús, Lluís Bausil, Marcel Giri o George-Daniel de Monfreid, entre d’altres. El centenar de peces exhibides provenen del Museé d’Art et d’Histoire de Narbona, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el Museu del Disseny de Barcelona, el Museu d’Art de Sabadell, el Museu d’Art Jaume Morera (Lleida), Museu Terrús d’Elna, el Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú i els mateixos Cau Ferrat i Museu de Maricel. També s’han rebut préstecs d’arxius, biblioteques, galeries d’art i col•leccions particulars.

Rellevància des de l’anonimat

Gustau Violet està considerat un dels escultors emergents més rellevants en el París dels primers anys del segle XX i, al mateix temps, un dels artistes més compromesos i significats amb la cultura catalana al Rosselló. La seva obra és a pinacoteques franceses i catalanes de renom, però també en espais públics, com el monument que va alçar a Perpinyà el 1924 en homenatge als caiguts a la Primera Guerra Mundial. Junt amb l’escultor Miquel Paredes, també va crear els monuments als morts de la Gran Guerra a Tuïr, Cotlliure, Sant Llorenç de Cerdans i Prada.

Violet, autor d’obres de pedra, marbre, coure i terra cuita, va ser un gran defensor de l’anonimat. Per aquest motiu, la majoria de les seves obres eren seriades, amb un nombre limitat d’exemplars. Les seves figures en terracota pentinada estaven inspirades en els treballs del camp i la vida pagesa i representaven els tipus populars del Rosselló, la Cerdanya i el Conflent.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local