Patrimoni local

De Tòquio a l’Espluga: les obres viatgeres dels Museus de Sitges

En l’últim any, 45 obres dels fons del Cau Ferrat i el Museu de Maricel han participat en exposicions temporals

De Tòquio a l’Espluga: les obres viatgeres dels Museus de Sitges. Museus de Sitges

De Tòquio a l’Espluga: les obres viatgeres dels Museus de Sitges. Museus de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El National Museum of Western Art de Tòquio, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Fundació Mapfre, els CaixaForum de Lleida i de Girona, el Museu de Valls, el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí i la Fundació Josep Pla de Palafrugell han estat els destinataris de les cessions d’obres dels fons dels Museus de Sitges per a exposicions temporals durant el 2018. En total, 45 obres van viatjar l’any passat a diferents museus per a diferents mostres, especialment sobre l’art modern.

Durant l’últim trimestre del 2017, el quadre La partició del vi, d’Ignacio Zuloaga, es va cedir a la Fundació Mapfre de Madrid, per incloure’l a l’exposició Zuloaga en el París de la Bélle Époque, 1889-1914. El mateix centre madrileny va mostrar, entre l’octubre de 2018 i aquest passat mes de gener, l’obra Maternitat (1908), de Joaquim Sunyer, integrada a l’exposició Redescubriendo el Mediterráneo, un recorregut per les pintures i escultures de finals del segle XIX i principis del XX –Monet, Renoir, Sorolla, etc.– que van convertir el Mediterrani en motor de renovació de l’art.

El Museu Nacional d'Art de Catalunya va exhibir, entre finals del 2017 i principis del 2018, una sèrie de sis dibuixos i pintures de Ramon Pichot procedents del Cau Ferrat, en la mostra Ramon Pichot, D'Els Quatre Gats a la Maison Rose, dedicada a l’artista barceloní, a cavall entre l’impressionisme i el modernisme. Aquesta mateixa mostra va viatjar als CaixaForum de Lleida i de Girona, on també es va fer visible la petjada de Sitges i del Cau Ferrat. La majoria de les obres cedides al MNAC –entre les quals, l’emblemàtic Bulevard de París (1898-1901)– es van veure també a Lleida i a Girona, tot i que en aquesta darrera ciutat se’n va afegir una més.

L’abanderat internacional de la col·lecció dels Museus de Sitges va ser, entre finals del 2017 i principis del 2018, Santiago Rusiñol. La seva pintura Capvespre (1899) va viatjar al National Museum of Western Art de Tòquio, integrada en l’exposició Hokusai and Japonisme, juntament amb obres de Monet, Degas, Cézanne o Gauguin. Per primera vegada a la història, una mostra de pintura va examinar el desenvolupament de l’art occidental modern a través de l’òptica del prestigiós pintor i gravador japonès Hokusai.

L’exposició que va rebre més obres dels Museus de Sitges va ser la de Rusiñol i Casas per Catalunya en Carro, que es va veure fins el 14 de gener de l’any passat al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí. Van ser 36 obres de tots dos artistes, a més d’un dibuix de Marc Terence Müller. L’exposició va ser la darrera de l’Any Ramon Casas i presentava tant olis, com dibuixos, cartells, cartes, llibres i fotografies procedents del Cau Ferrat.

El Museu de Valls, per la seva part, va rebre tres escultures d’Anselm Nogués per a l’exposició Anselm Nogués: l’oblidat escultor de Valls, mentre que la Fundació Josep Pla de Palafrugell (Girona) va rebre dos cascos de la Primera Guerra Mundial del fons del Cau Ferrat a la mostra Mig Europa cau: Impressions de Josep Pla sobre la Gran Guerra.

Les obres dels Museus de Sitges també han estat presents en les exposicions temporals organitzades pel Consorci del Patrimoni de Sitges, com la del Centenari Maricel, que va tancar aquest diumenge i que va mostrar el procés de construcció del complex de Maricel; L'escultor Gustau Violet. Art, pensament i territori, que va reunir 104 peces seves i d’autors coetanis, amb l’objectiu de reivindicar l’obra i la condició d’artista transfronterer de Violet; i Logicofobistes, 1936. El surrealisme com a revolució de l'esperit, un viatge al darrer Surrealisme català abans de la Guerra Civil.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local