Museus de Sitges

La “genialitat” dels dibuixos dels segles XIX i XX arriba al Museu de Maricel

‘Del Modernisme a les Avantguardes’ reuneix mig centenar d’obres que reflecteixen l’evolució dels artistes en el treball sobre paper

La “genialitat” dels dibuixos dels segles XIX i XX arriba al Museu de Maricel. ACN

La “genialitat” dels dibuixos dels segles XIX i XX arriba al Museu de Maricel. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Museu de Maricel de Sitges se submergeix a partir d’aquest dijous en un món de dibuixos dels segles XIX i XX mai vist abans a Catalunya. ‘Del Modernisme a les Avantguardes. Dibuixos de les col•leccions Mapfre’ reuneix 47 obres de Marià Fortuny, Auguste Rodin, Pablo Picasso, Salvador Dalí i Joan Miró, entre altres. Ofereixen un recorregut per la història de l’art entre els anys 1860 i 1960, amb el qual es vol demostrar la “genialitat” que amaga la tècnica sobre paper, segons ha destacat el comissari de la mostra, Ignasi Domènech. “L’exposició ens demostra que el dibuix té una raó de ser per si mateix, trencant la idea que té el gran públic, que el veu com un element preparatori per a una obra posterior”, ha afegit Domènech. La mostra es podrà visitar fins el 23 de juny.

‘Del Modernisme a les Avantguardes. Dibuixos de les col•leccions Mapfre’ és un tast del prestigiós fons privat que Mapfre va crear el 1997. De l’extensa quantitat d’obres que custodia la fundació, ara arriben a Sitges 47 dibuixos amb què es vol posar en valor quina és l’autèntica “arrel” de l’art, com ha destacat el cap de col•leccions de Museus de Sitges i comissari de la mostra, Ignasi Domènech.

“Aquí podem veure el dibuix com a gènere on l’artista és més lliure i té la capacitat de crear de forma immediata i ràpida”, ha apuntat Domènech aquest dijous en una visita amb la premsa abans d’obrir l’exposició al públic aquesta tarda. Per a Domènech, la mostra serveix per reivindicar la importància del dibuix en si mateix, trencant els tòpics que el situen com a pas previ a futures pintures o escultures.

Domènech ha subratllat que el treball sobre paper es diferencia de la pintura, entre altres aspectes, per la manca d’un procés de preparació, fet que el converteix en una oportunitat única de reflectir “el geni que hi ha dins el creador”. Al mateix temps, ha assenyalat que el dibuix és un tipus d’obra que habitualment els artistes creaven per motivació pròpia, sense haver de correspondre a cap encàrrec ni interès extern.

“Desaprendre” les normes

El recorregut de ‘Del modernisme a les avantguardes’ també permet comprovar com els artistes passen d’utilitzar tècniques de dibuix estrictes a deixar-se dur per la seva pròpia creativitat, trencant qualsevol norma pre establerta. “Molts artistes parlaven de la necessitat de desaprendre allò que se’ls havia inculcat per poder buscar un marc de llibertat i crear de forma lliure”, ha assegurat Domènech.

Així, l’exposició arrenca amb dibuixos de caràcter acadèmic signats per Marià Fortuny i Joaquín Sorolla, per seguir després amb obres noucentistes de Joaquim Sunyer, Enric Casanovas, Francis Picabia, Auguste Rodin o Egon Schiele, els quals que comencen a trencar les tècniques convencionals.

La mostra evoluciona cap a l’art abstracte de Joaquim Torres García, Rafael Barradas, Juan Gris, Albert Gleizes o Sonia Delaunay, per passar a dibuixos d’Alexander Archipenko i Kurt Schwitters, amb esperit dadaista. En paral•lel, es mostren obres d’artistes espanyols que treballaven a París, com Pablo Picasso o Juan Gris, reunint també dibuixos d’estil surrealista, amb Salvador Dalí o Joan Miró com a màxims exponents. Finalment, l’exposició acaba amb els nous estils d’Ángel Ferrant i Eduardo Chillida de mitjans segle XX.

‘Del Modernisme a les Avantguardes. Dibuixos de les col•leccions Mapfre’ es mostra ara per primer cop a Catalunya, però abans s’ha pogut veure en diversos museus, com la Fundación Picasso (Màlaga, 2001), el Museo de Bellas Artes de Cuba (L’Havana, 2004), l’Institut Cervantes de Nova York (2004-2005), el Museo Nacional de Arte de México (2007) o el Bass Museum of Art de Miami (any 2008), entre d’altres.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local