Museus de Sitges

Una exposició commemora els 125 anys del Cau Ferrat de Sitges

La mostra posa en context el paper rellevant desenvolupat per aquest espai des de la seva creació per part de Santiago Rusiñol, el 1894

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Ara fa 125 anys, Santiago Rusiñol va inaugurar el Cau Ferrat, el seu estudi-taller de Sitges, que esdevindria l’epicentre del Modernisme i un dels principals espais d’eclosió culturals de la Catalunya de finals del segle XIX. Convertit en museu públic el 1933, quan Rusiñol el va llegar al poble de Sitges, el Cau Ferrat continua sent un dels principals aparadors del Modernisme, així com l’escenari que acull la rellevant col·lecció que va reunir l’artista. Amb motiu d’aquesta efemèride, Museus de Sitges organitza una exposició –comissariada per Ignasi Domènech, cap de col·leccions de Museus de Sitges– que narra el paper determinant que va tenir el Cau entre la seva inauguració, el 1894, i la seva conversió en museu públic, quaranta anys després.

125 anys del Cau Ferrat efectua un retrat d’un espai crucial per entendre el Modernisme a Catalunya. L’exposició presenta 175 peces entre pintures, dibuixos, material manuscrit, publicacions, plànols, peces de ceràmica, de vidre o de ferro forjat. La mostra presenta alguns documents que no han estat anteriorment exhibits públicament.

Una part substancial del material exposat forma part del fons del Cau Ferrat, però també hi ha peces en préstec cedides pel Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu d’Art de Sabadell, l’Institut Amatller d’Art Hispànic, la Biblioteca - Arxiu de Foment del Treball Nacional, el Centre Excursionista, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona o col·leccions privades. L’exposició també presenta peces del Museu de Maricel i de la Biblioteca Santiago Rusiñol.

Santiago Rusiñol va idear el Cau Ferrat com un estudi on enllestiria algunes de les seves teles, on aplegaria i exposaria la seva important col·lecció d’art, i on organitzaria festes i i trobades artístiques i musicals de notable impacte en l’ecosistema cultural de l’època. El 1931, quan va morir a Aranjuez, Rusiñol va llegar el Cau Ferrat al poble de Sitges. Dos anys després s’inauguraria com a museu públic, sota el paraigües de la Generalitat de Catalunya.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local