Dol al món casteller

Mor Lluís Hill, cofundador dels Xicots de Vilafranca

Va debutar al 1950 amb el Castellers de Vilafranca

Mor Lluís Hill, cofundador dels Xicots de Vilafranca. Xicots de Vilafranca

Mor Lluís Hill, cofundador dels Xicots de Vilafranca. Xicots de Vilafranca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Divendres va morir a l'edat de 79 anys (per Sant Jordi n'hauria complert 80) Lluís Hill i López, històric casteller vilafranquí, cofundador dels Xicots de Vilafranca i anteriorment també membre dels Castellers de Vilafranca. Pare de tres fills, el Lluís, l'Eloi i el Fèlix, i planxista de professió, Lluís Hill era per damunt de tot un apassionat dels castells. Va debutar al 1950 amb el Castellers de Vilafranca; el seu germà gran, Fèlix Hill, feia castells des de l'any anterior, i va ser ell qui el va acompanyar a veure Joan Sol, un dels dirigents de la colla, per tal de poder-hi entrar. Des de petit, doncs, va formar part dels poms de dalt dels Castellers, com també va acudir en nombroses ocasions en aquelles primeries dels anys 50 del segle XX a reforçar els poms de dalt dels Nens del Vendrell, de la mà del seu tiet Pau Hill, essent acollit per l'històric casteller vendrellenc Pei Jai. Per la Fira de Santa Teresa de 1951, Hill era a la plaça Vella del Vendrell per ajudar els Nens en la consecució dels seus castells, per bé que finalment no va pujar -però sí va presenciar- al que va ser el primer 3 de 8 descarregat del segle XX. Als anys 70, ja adult, Lluís Hill va pujar al tronc de tota la gamma de castells de vuit que anaren assolint els de la camisa verda, que aleshores tenien en el seu sostre en la torre de 8 folrada.

A principis de la dècada dels 80, Lluís Hill, Fèlix Hill i també Joan Sol, entre altres, van abandonar la colla dels Castellers. Amb tot, la zona de la plaça Milà i Fontanals, on Hill tenia la planxisteria i a tocar de l'esparteria que Sol tenia al carrer Montserrat, va seguir essent un nucli de tertúlia castellera a la vila. Aquests castellers històrics seguien tenint ganes de continuar al castells i al 1982, els germans Hill i Joan Sol es van engrescar a crear una segona colla de castells a Vilafranca, amb el color de camisa de la primera colla que havia existit a la vila. La seva idea era que a Vilafranca hi podia haver dues colles de castells de vuit. En aquells moments, en què la Colla Vella dels Xiquets de Valls tot just acabava de bastir el primer castell de nou de la centúria, l'afirmació era certament agosarada, però finalment el temps els va donar la raó i al 1998 els Xicots plantaven el primer castell de vuit; de llavors ençà, cap any s'ha quedat sense castells de vuit dels Xicots. I ja en van 22.

Lluís Hill, doncs, va ser una de les ànimes de la creació de la segona colla castellera vilafranquina, però mai va voler estar-hi al davant. El seu germà Fèlix en va ser el cap de colla; Lluís Hill en va ser  cap de colla adjunt, i Joan Sol, president. Als primers anys, Hill va pujar als primers castells de sis i de set de la colla. Entre els èxits més destacats d'aquesta primera etapa de la colla hi ha la consecució del pilar de 6 carregat al 1987 (feia quinze anys que no es veia a Vilafranca), amb el seu fill Eloi al pis de quarts, i el cinquè lloc al concurs de castells de Tarragona de 1988 (amb el 5 de 7 descarregat, la torre de 7 carregada i el pilar de 6 carregat). També aquell 1988, per Sant Fèlix, els vermells van fer el seu primer intent de 4 de 8.

Un seguit de discrepàncies internes en el si de la colla van fer que al 1989 els germans Hill deixessin la colla. Fins aleshores, el Lluís sempre n'havia estat sotscap de colla. Nou anys després, al 1998, després de la consecució del carro gros, els Xicots van fer un acte de reconciliació formal amb els seus fundadors. De llavors ençà, els germans Hill sempre han esperonat els vermells a seguir evolucionant i han estat habituals en els actes oficials més importants de la colla; un dels darrers als que van assistir va ser en la descoberta de la placa que es va fer el juliol de 2018 a la Granada, en honor al 4 de 9 amb folre que els vermells hi havien descarregat l'any anterior, i que va aplegar pràcticament la totalitat de caps de colla i presidents dels Xicots.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local