Sant Jordi 2020

Autores i autors sitgetans presentaran una vintena de novetats literàries per aquest Sant Jordi

Una vintena de títols d’autores i autors locals, publicats en els darrers dotze mesos, es podran adquirir als quioscos de Sitges per aquest Sant Jordi 2020

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La diada de Sant Jordi serà una altra de les dates marcada pel confinament. Malgrat la situació, Sitges aposta per mantenir la tradició i tot i que els lectors no podran sortir al carrer per triar els llibres, sí que podran anar al quiosc per comprar un llibre o fins i tot encarregar-lo i demanar el servei a domicili. 

Enguany les autores i autors locals, presenten més d’una vintena de novetats literàries publicades en els darrers 12 mesos entre les quals novel·les, contes o assaig fins a poemaris, còmics o llibres de creixement personal.

Les novetats literàries i llibres d’autores i autors de Sitges amplien l’oferta dels quioscos de la vila i que els lectors poden tenir presents per regalar aquest dijous.

Selecció de novetats Sant Jordi 2020

En l’àmbit de la novel·la, l’escriptora i traductora, Mònika Zgustovà, presenta el llibre ‘Un Revòlver per sortir de nit’, a través del qual l’autora continua amb la seva particular aproximació a la dona en el segle XX. La protagonista és Véra Navokov, la dona que va acompanyar l'escriptor Vladimir Nabokov durant tota la seva vida.

L’escriptor Xavier Gimeno Grasa ha escrit la novel·la ‘Ofici de bastardia’ editat per Món llibres. Gimeno explica la història d’un americano (o indià o havaner) que torna de Cuba i que ningú el va a rebre, ni cap banda de música surt a honorar-lo; ni cap dona no l’acull a la falda per endolcir-li el fracàs; ni cap llar no li va obrir cap armari per desar l’uniforme de l’exèrcit amb què havia combatut a la penúltima guerra colonial. No l’esperava ningú i a l’equipatge només hi duia un matxet, un vestit i un secret que podia canviar la història de la metròpoli. Abans d’escriure’s, però, la història haurà de descobrir la raó —o la desraó— que l’obligà a confrontar-se amb els seus, amb l’amor i amb si mateix.

També en l’apartat de ficció, l'escriptor Josep Maria Tubau Gallinat presenta la seva novel·la ‘Aquella noia de l'anell’, una història d'intriga ambientada durant la postguerra, i que protagonitza Anna Bartés, la filla d'un conegut actor de teatre català que es veu obligat a marxar a París per la seva condició de republicà, i per haver-se involucrat en la mort en estranyes circumstàncies d'un noble català quintacolumnista del franquisme.

L’autora Eugenia Kleber continua la seva trajectòria literària amb la novel·la ‘Terrible intimidad’. El llibre explica com una tarda de setembre de l’any 1986 Morela Grasso desapareix en una solitària platja portuguesa quan passejava en companyia de Mateus, el seu marit. Aquest fet serà el desencadenant d’una sèrie d’actes de violència que van a remoure les vides dels millors amics de la parella, dos matrimonis que es van distanciar a partir d’un fet pertorbador, així com els secrets del passat d’aquesta tranquil·la localitat atlàntica que va ser refugi d’artistes anys enrere.

En l’apartat de poesia, el poeta Joan Duran i Ferrer, viurà una nova diada de Sant Jordi, enguany amb ‘Nua cendra’ un llibre amb el qual va guanyar el premi Vicent Andrés Estellés de poesia. El jurat va distingint-lo amb aquest guardó per la seva precisió formal, intel·ligència expressiva i intensitat controlada. 

El poeta i escriptor August Bover Font també hi presentarà un nou poemari que porta per títol ‘Tornaveu’. Aquest llibre juntament amb els anteriors reculls de poemes ‘Cloc!’ (2010) i ‘Beabà’ (2014) tanca una trilogia fecundada per premisses d’aquell grup literari francès que es coneix amb el nom d’Oulipo, un moviment que es basa en la superació d’escriure un poema que imposa una trava o una constricció amb l’ànim de franquejar-la.

El físic i poeta, David Jou i Mirabent, presenta la reedició del seu poemari ‘Les Escriptures de l'univers’, una antologia bilingüe de poemes sobre temes científics, en què l'autor busca fer de la ciència un aspecte particular -intens, bell i fructífer- del diàleg entre el món i la vida.

L’escriptora Carme Rei-Granger aplega al llibre ‘Afers privats’ un recull de petites històries de vida entrellaçades per la nissaga de dones resilients, amb un rere fons geogràfic, lingüístic, històric i polític, que s’adapten a les noves situacions del ritme del temps que els toca viure. La vida familiar, la pèrdua, la crueltat, l’amor, l’amistat, el desarrelament i la soledat són els temes que lliguen aquestes històries.

L’exalcalde Jordi Serra i Villalbí serà present al Sant Jordi 2020 amb la novel·la que porta per títol ‘El poder sense límits’.

En l’àmbit dels contes, els lectors més petits poden descobrir ‘El Tresor del Calau’ amb il·lustracions de Pilar Mena i text de Meritxell Margarit. Aquest llibre és una nova aventura de l'Unai i l'Amaia, uns infants que s'endinsen en les selves tailandeses per conèixer els secrets del calau bicorne: com construeix el niu i cria els seus polls. A més d'aquesta descoberta natural, el conte presenta un valor essencial a l'hora de dur a terme qualsevol projecte: el compromís.

Una altra de les novetats literàries d’aquest Sant Jordi 2020 és el conte ‘La cova del Gegant’ de Carme Panyella Barrachina amb il·lustracions de l’artista Artur Duch. La història se situa en el Sitges de principis de segle XX i compta amb un nen i una cabreta com a protagonista, en Joanet i la saltirona, i no hi falta la presència del gegant marí que Duch ha il·lustrat amb cura i que és protagonista de multitud de llegendes a la vila.

El còmic també és un altre gènere que serà present de la mà de Romina Delmastro amb ‘Átomo. Sus aventuras y la pastilla de Marakolartha. La humanitat està amenaçada per «Avorriment» i necessita superherois com a Átomo i el seu company Osito per a trobar l’antídot, la pastilla de Marakolartha. D’aquesta manera, aquesta parella de superherois comença un increïble viatge per tot el món amb l’Átomomòbil i un globus aerostàtic per trobar aquesta màgica pastilla i derrotar en Bostezo, un malvat que els amenaça constantment.

En l’àmbit de l’assaig, el lingüista i professor, Ignasi Maria Muntaner, presenta aquest Sant Jordi 2020 ‘Les Esglésies del Vinyet’, un llibre que compta amb les il·lustracions de l’artista Lluís Albors. En aquest quadern editat, pel Grup d’Estudis Sitgetans, Ignasi Maria Muntaner explica detalladament els canvis que s'han fet històricament a l'edifici de l'església del Vinyet, des de la primitiva petita capella medieval fins a l'església actual, la que es va construir en el segle XVIII, que només ha experimentat petites modificacions, en especial la de la construcció del campanar. Els esplèndids dibuixos de Lluís Albors permeten veure l'església del Vinyet tal com es veia entre els segles XIII i XIX.

La doctora en Història de l’Art, Isabel Coll i Mirabent, ha publicat l’assaig ‘El Prado, un teatre amb ànima’. Aquest llibre documenta que va ser un 16 de novembre de 1869 quan el músic sitgetà Josep Carbonell i Vidal escripturà a la notaria de Felip Font i Falp la compra d’un terreny, on mesos més tard es va instal·lar el que seria l’embrió de l’edifici del Casino Prado Suburense.
També com a novetat literària, el Grup d’Estudis Sitgetans acaba d’editar aquest mes d’abril el llibre ‘Agustí Ferrer Pino, un artista per descobrir’ escrit per Toni Sangrà Boladeres. 

En l’apartat de llibres de creixement personal, Noemí Primo i Marga Gabaldà han coescrit ‘La Armonia del orden: mente y espacio’, un llibre dedicat a totes aquelles persones que anhelen i desitgen portar una vida més plena. Segons les autores, per fer-ho cal primer posar ordre la ment.

El llibre ‘Aún es víspera de siempre: manual para la autotrascendencia’ amb il·lustracions de Judith Albors i escrit per  Simón Lelièvre també serà present durant la celebració d’aquest Sant Jordi especial a Sitges.

Altres llibres que també podran trobar els lectors als quioscos de la vila seran: ‘Havent sopat’ escrit per Núria Camps Montané i il·lustrat per l’artista Florència Coll, i també, l’edició de l’estudi i conferència que sota el títol ‘Mis hierros viejos, Santiago Rusiñol’ va efectuar el 1893 sobre la seva col·lecció de ferro forjat i que ha estat recuperat pel Consorci del Patrimoni de Sitges en una edició facsímil, amb estudi introductori de Vinyet Panyella.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local