Centre d'història

Sant Pere de Ribes impulsa la històrica ermita de Sant Pau com a atractiu turístic i cultural

El municipi vol fomentar la recuperació de l'entorn natural i agrari com a al·licient per captar visitants

Sant Pere de Ribes impulsa la històrica ermita de Sant Pau com a atractiu turístic i cultural. ACN

Sant Pere de Ribes impulsa la històrica ermita de Sant Pau com a atractiu turístic i cultural. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Sant Pere de Ribes s'ha aliat amb la Fundació Miranda per impulsar l'ermita de Sant Pau com a reclam turístic i cultural. Per fer-ho, els propers mesos estaran obertes les portes del petit temple històric per a visites lliures i guiades, alhora que desplegaran una agenda d'activitats culturals i impulsaran la recuperació de l'entorn natural i agrari. Tot un seguit de petits al·licients amb els quals esperen atraure tant visitants del mateix municipi com també captar excursionistes forasters. "Volem que aquest espai sigui un centre d'història, de relació amb les persones, de cultura, natura i salut", ha resumit aquest divendres l'alcaldessa Abigail Garrido en una visita a l'ermita.

Coneguda com a mirador principal del poble i pel tradicional aplec dels balls populars durant la Festa Major, l'objectiu ara és rellançar el potencial de l'ermita de Sant Pau de Sant Pere de Ribes. "Nosaltres no pretenem donar-li un valor extraordinari, perquè el valor ja el té. Ara l'hem de posar en evidència", ha destacat la presidenta de la Fundació Miranda, Rosa Galindo.

Els responsables de la Fundació, masovers i responsables de l'espai des de fa pocs mesos, han planificat diverses accions per assolir el seu objectiu i fer que l'ermita sigui un referent en molts àmbits. Galindo ha definit Sant Pau com "una frontissa molt potent entre la cultura i la natura", un paper equidistant que proposa aprofitar al màxim.

Entre les diferents accions, l'entitat ha definit un calendari d'obertura de portes de l'ermita, tant per a visites lliures com també per oferir explicacions guiades. Dins el petit temple, documentat des del segle XV, s'hi recull el relat de la història de l'espai i s'hi mostren els fragments de vestigis romans apareguts durant la reforma i condicionament de l'entorn.

Més enllà de l'accés a l'edifici, les properes setmanes també es posarà en marxa un calendari d'activitats per recuperar l'entorn amb, per exemple, jornades de neteja de la natura o tallers de reconstrucció dels murs de pedra seca. Al mateix temps, està previst organitzar activitats vinculades als cavalls que la fundació té en règim de semi llibertat dins el Parc del Garraf, al terme municipal d'Olivella.

Galindo ha subratllat que part del terme municipal de Sant Pere de Ribes també està inclòs al Parc del Garraf, motiu pel qual ha defensat la intenció de "fomentar la connectivitat del territori". "Allò que ens connecta a tots és el parc, la natura i la salut", ha afegit, avançant que està previst organitzar visites per anar a veure els cavalls a Olivella però també dur els animals a l'entorn de l'ermita.

Pel que fa a les activitats a mitjà termini, hi ha la intenció de recuperar l'espai agrari posterior a l'ermita, on es vol establir un banc de llavors i fomentar les activitats escolars. Tot plegat, de forma simultània a una programació d'activitats culturals que la Fundació Miranda preveu concretar amb les entitats del municipi properament.

L'alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, veu en l'impuls de l'ermita una ocasió per aprofitar el canvi de tendència que ha viscut l'activitat d'esbarjo i de turisme arran de la pandèmia. "La covid ens ha ensenyat a descobrir entorns més propers i a fer que aquests formin part de la teva vida", ha apuntat, posant en valor el "benestar" que generen els indrets naturals que molts veïns estan redescobrint.

Tant Garrido com el regidor de Cultura, Josep Moya, han situat el nou projecte de l'ermita dins un gran projecte turístic on s'engloben la museïtzació del Castell de Ribes i el centre d'interpretació dels Indians –dos espais a punt de ser inaugurats-. Moya ha garantit que aquest recorregut triangular serà un "reclam molt potent" per atraure turisme familiar i identificar el municipi com a destí alternatiu al model de sol i platja de Vilanova i Sitges.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local