Un casal de fusta centenari

El Teatre del Casal de Vilafranca del Penedès celebra el seu segle d'història

L'espectacle 'Un casal de fusta centenari' dona el tret de sortida al programa d'homenatge a aquesta joia noucentista

L'espectacle 'Un casal de fusta centenari' dona el tret de sortida al programa d'homenatge al Teatre del Casal. Teatre Casal

L'espectacle 'Un casal de fusta centenari' dona el tret de sortida al programa d'homenatge al Teatre del Casal. Teatre Casal

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Teatre del Casal de Vilafranca del Penedès ha iniciat aquest cap de setmana els actes per celebrar els seus 100 anys d'història. L'espectacle 'Un casal de fusta centenari', protagonitzat per l'actor, músic i clown vilafranquí Fulgenci Mestres, ha donat el tret de sortida al programa d'homenatge aquesta joia noucentista del Penedès ideat per Andreu Audet, l'arquitecte del Paral·lel. Inaugurat l'any 1921, el Teatre Casal de Vilafranca és fruit de la iniciativa civil i l'impuls de la Societat La Principal. El programa de commemoració d'aquests primers cent anys d'història i activitat ininterrompuda inclourà 22 accions més en els pròxims dotze mesos i s'estendrà fins a la Festa Major de Vilafranca del 2022.

Una cinquantena d'artistes, entre ells el poeta Jordi Llavina, han participat en l'espectacle 'Un casal de fusta centenari', creat per Valeri Laguna i Manel Güell. Fulgenci Mestres, "Genci" (Dagoll Dagom, Comediants, La Fura dels Baus, Monti & Cia, Circ Roncalli), caracteritzat de Carablanca, ha fet un recorregut pel passat i el llegat de la sala vilafranquina, testimoni de la història cultural del país amb obres, estrenes cinematogràfiques i concerts emblemàtics: de Terra baixa als espectacles de La Cubana o Els Joglars, els protagonistes de la Nova Cançó o l'últim concert de Carles Sabater.

Un mosaic d'accions 2021-2022

El programa de commemoració del centenari del Teatre del Casal incorpora les arts visuals, amb dues accions a les parets del seu vestíbul exterior encarregades a Mireia Camacho i Toni Ortiz i basades en la tècnica de l'anamorfosi, l'audiovisual, amb una peça documental sobre la història del teatre, i la recerca i recuperació de la memòria, amb un llibre de Joan Solé Bordes sobre la generació que va aixecar el teatre i la Vilafranca del 1920 i amb una exposició a la Capella de Sant Joan de Toni Galitó, que recollirà testimonials amb records vinculats a espais del teatre.

Un cicle de xerrades al voltant dels processos de creació, producció i exhibició, un seguit d’espectacles i un projecte amb nois i noies de primària de les escoles de Vilafranca al voltant de la potència transformadora de la narrativa teatral completen el mosaic d'accions dissenyat per a la commemoració d'aquest espai emblemàtic. Al llarg de 2022 també es presentarà l'avantprojecte de remodelació de l'equipament.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local