Inspiració penedesenca

L'artista vilafranquí Fèlix Plantalech dissenya un nou rosetó de vitralls per a la basílica de Santa Maria

La instal·lació estarà enllestida a finals d'any i expressa “l’alegria de viure” inspirant-se en la La Danse, d’Henri Matisse

L'artista vilafranquí Fèlix Plantalech dissenya un nou rosetó de vitralls per a la basílica de Santa Maria. EIX

L'artista vilafranquí Fèlix Plantalech dissenya un nou rosetó de vitralls per a la basílica de Santa Maria. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La basílica de Santa Maria de Vilafranca lluirà abans de final d’any un nou rosetó de vitralls dissenyat per l’artista vilafranquí Fèlix Plantalech i Batlle. Amb el nou rosetó, Plantalech ha volgut expressar “l’alegria de viure” inspirant-se en la La Danse, d’Henri Matisse. Sota un fons amb diferents tonalitats de colors blau, verd, marró i groc, que representen el mar, la vinya i el bosc, la terra i el raig del sol, apareixen quatre ceps que formen una dansa que recorda la famosa pintura del pintor impressionista francès. Plantalech ha treballat el disseny sobre paper (3x3) i ha escollit els colors i els tipus de vitralls (una trentena de tonalitats diferents) que s’utilitzaran per muntar el rosetó, que tindrà un diàmetre de 2,60 x 2,60 metres. S’instal·larà en un dels laterals principals de la basílica, just el que dóna al costat del Palau Baltà. i ha estat finançada per una empresa privada del territori,  Serveis Mèdics Penedès (SMP).

Fèlix Plantalech (Vilafranca del Penedès, 1950) va estudiar a l’Escola Eina de Barcelona i va assistir a tallers de pintura i escultura impartits per destacats artistes catalans. Ha exposat a dins i fora del país. Vilafranca del Penedès, Barcelona, Madrid, Andorra la Vella, Basilea (Suïssa) o St. Gallen (Suïssa), entre d’altres. Ha treballat amb les galeries Palmadotze i Verena Hoffer i ha participat en diverses exposicions i fires internacionals com Arco (Madrid) i Artissima (Torí, Itàlia). Amb clares influències d’artistes com Antoni Tàpies i Ràfols Casamada, l’obra de Fèlix Plantalech està estretament lligada al paisatge, al paisatge que envolta el seu estudi, al paisatge creat per l’home que transforma camps en conreus i que Fèlix Plantalech sap traçar com ningú recreant-ne els colors, les impressions i l’emoció reflexiva que traspuen totes les seves propostes. L’any 2011 va ser reconegut per l’Institut d’Estudis Penedesencs que li va atorgar el Premi Santiago Rusiñol de les Arts Plàstiques. Aquest és el primer cop a la seva carrera que rep l’encàrrec per dissenyar un vitrall.

A partir del disseny de Fèlix Plantalech, el rosetó el muntarà el Taller de Vitralls Can Pinyonaire, de Girona, dirigit per Anna Santolària, i on hi treballa la vilafranquina Txell Colomer, que dirigirà el projecte. Aquest taller situat en ple Barri Vell de la capital gironina és un dels pocs que existeix a Catalunya que es dedica íntegrament a la restauració i construcció de vitralls.

Declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, la basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès és una església d'una sola nau coberta per volta de cinc trams de creueria i cinc capelles laterals per banda entre amples contraforts. L'absis és poligonal i presenta set panys amb contraforts interiors i campanar octogonal al darrere. La cripta es cobreix amb volta de creueria, les nerviacions de la qual estan sostingudes per dues claus de volta. L'accés al temple es fa per dues portes. L'antiga entrada principal, situada al carrer de Santa Maria, és d'arc de punt rodó i conserva restes de pintura que representen la Crucifixió. La segona porta correspon a la façana actual, d'estil neogòtic, que s'obre a la Plaça de Jaume I. Presenta una gran porta d'arc apuntat i al timpà hi ha un grup escultòric que representa la Coronació de la Verge. Per damunt de la rosassa el coronament és a doble vessant amb arcs cecs i petites torres laterals.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local