Escola de circ Saltimbanqui, tallers en família i cursos regulars que t’apropen a la màgia d’aquest art

Imagineu-vos per un moment dalt d'una tela acrobàtica, ben amunt, aguantant-vos amb la força dels vostres braços. O sobre d'un escenari, fent contorsions fins a sorprendre el públic. Aquestes són les sensacions del circ, la seva espectacularitat. Però... què hi ha al darrere d'aquesta màgia? No es pot saber, cal experimentar-la. A Vilanova i la Geltrú l'Escola de Circ Saltimbanqui treballa per difondre la cultura del circ, apropant-la a petits, joves i grans. Es posen a l'abast alguns materials com els trapezis, les teles o les cordes perquè els alumnes puguin aprendre les arts circenses i descobreixin així quin és el seu encant.

"El circ et fa créixer com a persona – explica Mar Rojas, una de les directores del centre – perquè t'ensenya quins són els teus límits però també les teves habilitats". Des de l'escola s'imparteixen cursos regulars que aprofundeixen en les principals tècniques del circ: acrobàcia, trapezi, equilibris acrobàtics, verticals i teles i corda. Primer es mira que l'alumne faci un tastet de tot perquè vegi què se li dóna millor i després ja escull la seva preferència. David Marfil, també director de l'escola, explica que al principi els estudiants s'han d'esforçar i estar-s'hi hores per poder dominar bé una tècnica, afegeix però que els resultats són engrescadors i els fa agafar més passió per aquest art.

"Des del centre també es promouen tallers en família, pensats per apropar les tècniques circenses i els seus valors"
Mar Rojas

Una escola per formar professionals

Una de les claus per poder fer circ és preparar bé el cos. Els professors de l'Escola Saltimbanqui ho tenen clar i per aquest motiu comencen les sessions dedicant un temps a fer exercicis de musculació i estiraments. Uns mètodes que s'apliquen a tots els cursos però especialment en aquells destinats a les persones que es volen dedicar a aquest món. Així, des de fa un any el centre ofereix classes per ensenyar els alumnes un nivell més avançat. Un exemple és el cas de la Júlia Florenciano: "Vaig començar per provar però ara tinc clar que continuaré fent circ perquè m'omple". Aquesta estudiant remarca que un número de circ vist des de fora sembla fàcil fer-lo "però en realitat hi ha molta feina al darrere".

De cara al curs vinent l'escola farà una aposta encara més ambiciosa, estrenarà l'Escola Preparatòria i Professional. La formació va destinada a les persones que es vulguin convertir en professionals del circ, durarà 2 anys i s'hi ensenyaran les tècniques circenses a través de 40 hores setmanals. Es tracta d'un Cicle Formatiu que no té validesa acadèmica però equivaldria a un Grau Mig. Els alumnes que aconsegueixin aquest títol propi assoliran les capacitats per muntar el dia de demà un espectacle o bé per poder-se presentar a proves d'accés d'estudis superiors.

Tallers en família per descobrir el circ des de dins

Un diumenge al mes l'Escola de Circ Saltimbanqui organitza tallers en família per donar a conèixer a través de jocs i dinàmiques les diferents modalitats del circ. Les sessions estan pensades perquè les mares, els pares i els fills facin una activitat conjunta que signifiqui un repte per a ells: es fan jocs per perdre la vergonya, es fan equilibris damunt el cable o la bola i també es practiquen els malabars. Mar Rojas explica que això permet que els nens aprenguin valors com el de la cohesió de grup, agafin més confiança en si mateixos i aprenguin a respectar els companys i el material.

"El circ és la suma de totes les arts escèniques – explica David Marfil – pots somniar, pots fer teatre, pots ballar, ... Pots fer que per uns moments el públic s'oblidi dels seus problemes i surti una mica més feliç". L'Escola de Circ Saltimbanqui està situada al carrer Mèrida número 5 de Vilanova i la Geltrú i a part de ser una escola també és un Centre de les Arts del Circ. A través d'ell es promouen projectes socials i es fan dinàmiques amb discapacitats i persones en situació de risc. S'utilitza el circ com una eina d'intervenció social i les activitats estan enfocades a potenciar el creixement personal dels participants així com ensenyar-los a treballar de forma col•lectiva.

Si voleu més informació sobre aquesta escola podeu consultar la seva pàgina web a
www.escoladecircsaltimbanqui.com.