UDITTA, un centre pioner especialitzat en els trastorns de l’aprenentatge i el neurodesenvolupament

Els trastorns de l’aprenentatge són una causa molt freqüent de baix rendiment escolar. Com bé diu el seu nom, són disfuncions que afecten els infants amb una intel·ligència normal i fan que tinguin dificultats en alguns aprenentatges. El centre UDITTA de Vilanova i la Geltrú està especialitzat en aquests casos i compta amb un ampli equip de professionals que en fan diagnòstics i tractaments. Dificultats com la dislèxia, la discalcúlia, el TDAH o els trastorns en el desenvolupament del llenguatge es treballen en aquesta unitat a través de mètodes innovadors. Chus de Castro, una de les coordinadores del centre, explica que la seva feina consisteix, principalment, a «donar pautes i estratègies als nens i als adolescents perquè el seu aprenentatge i rendiment escolar sigui més eficaç».

 

Als seus inicis, de la mà de la seva fundadora Alicia Bailey, ara fa 6 anys, UDITTA va ser el primer centre de la comarca especialitzat en els trastorns de l’aprenentatge i el neurodesenvolupament. Des de llavors, ha establert vincles amb moltes escoles de les comarques del Garraf i el Penedès i ha estat pionera a l’hora d’organitzar formacions per divulgar la importància de detectar el més aviat possible aquests trastorns. «Expliquem als professors quins casos poden trobar-se a l’aula, quins són els signes d’alerta i com poden actuar», comenta la psicòloga Neus Dalmau.

 

«Donar pautes i estratègies als nens i als adolescents perquè el seu aprenentatge i rendiment escolar sigui més eficaç»
Chus de Castro

Cada cop que UDITTA comença a fer un tractament a un infant o adolescent, es posa en contacte amb el seu centre educatiu per donar-li a conèixer el seu cas i treballar conjuntament en el desenvolupament personal i escolar. A més, des de fa 8 anys ofereix un servei específic a les AMPES de les escoles. Es desplaça als centres escolars per detectar possibles dificultats entre l’alumnat i aportar estratègies i eines de suport als mestres.

 

Compta amb un equip multidisciplinari que fa diagnòstics precisos

UDITTA és una unitat formada per més d’una desena de professionals especialitzats: hi ha des de logopedes, psicòlegs o psicopedagogs fins a neuropsicòlegs i mestres. «Això ens permet fer un treball molt més acurat i personalitzat perquè no se’ns escapi cap variable», afirma Chus de Castro. D’aquesta manera, quan ve un usuari nou al centre, primer fan un estudi del seu cas a fons i després li programen una visita amb diferents professionals per detectar quina és la seva veritable dificultat. «Hi ha casos en què el nen fracassa a l’escola, no per manca d’esforç sinó perquè no comprèn les consignes verbals que se li donen o bé perquè no aconsegueix llegir i entendre amb claredat el que se li està ensenyant», afegeix Neus Dalmau.

Un centre innovador que fa ús de les noves tecnologies

Situat al carrer de Ca l’Escoda número 8 de Vilanova i la Geltrú, el centre d’UDITTA destaca per utilitzar mètodes innovadors. Treballa amb un programa impulsat per investigadors de la Universitat de Barcelona que es diu ‘Binding’ i serveix per entrenar-se en la lectura a través del joc. Aquest funciona mitjançant un programa informàtic que detecta les dificultats que té l’infant i adapta els exercicis al seu nivell. «El ‘Binding’ està pensat perquè els nens practiquin la lectura una mica cada dia amb l’ordinador, de fet, s’ho prenen com una activitat lúdica i això els motiva cada cop més», comenta la coordinadora d’UDITTA. Així mateix, durant les sessions del centre, les professionals utilitzen com a suport les noves tecnologies per «treballar les dificultats d’una manera diferent i motivadora».

Treballar en xarxa i establir col·laboracions amb les famílies és una de les prioritats d’UDITTA. Des del primer moment els seus professionals s’impliquen en cada cas i munten sessions didàctiques perquè els infants practiquin amb activitats i jocs les seves habilitats. El centre també compta des de fa 2 anys amb una unitat especialitzada en el trastorn de l’Espectre Autista i treballa de manera pionera les habilitats socials en petit grup.

 

UDITTA

UDITTA

uditta

 


UDITTA
Carrer de Ca L’Escoda, 8
08800 Vilanova i la Geltrú
Teléfono: +34 93 893 33 53
E-mail: info@uditta.com
www.uditta.com
Facebook